Varför satsas det ännu mer på kultur när det inte finns nog till det viktigaste?

Nästan varannan kommun har ökat budgeten för kultur. Det är en allvarlig felprioritering.
Ledare • Publicerad 17 januari 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Generös med andras pengar.
Generös med andras pengar.Foto: Henrik Montgomery/TT

P1:s Kulturnytt avslöjade häromdagen att 41 procent av landets kommuner ökade sina kostnader för kultur mellan 2016 och 2017 (16/1).

Även regeringen lägger mer på kultur. I budgeten för 2018 höjde man anslagen med 745 miljoner kronor. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skröt: ”Det här är den största höjningen av kulturbudgeten som någon kulturminister någonsin kunnat presentera. Det är en historisk seger för kulturen” (20/9).

Det är provocerande att än mer skattepengar går till kulturen, när det inte finns nog till sjukvården, integrationen, sjukvården eller LSS för de allra svagaste. Ska man verkligen i ett sådant läge sponsra konstnärers skapande och filmares kreerande? Varför ska vissa vuxna människors intressen få sponsring när andra i stället måste betala – och själva betala för sina hobbies?

Tack och lov har stödet till studieorganisationer minskat med en halv procent sedan 2015, och sedan 1992 har kommunbidragen mer än halverats.

Studieförbundens generalsekreterare reagerade såklart, men hans slutsatser var aningen överdrivna. Han menade att nedskärningarna berodde en nedvärdering av ideellt organiserat kulturutövande för vuxna, vilket kunde leda till utarmning av det lokala kulturlivet i stort.

Tror han verkligen inte att människor kan engagera sig utan att få bidrag från kommunen? Studiecirklar som betalas av alla är sådana som lär folk virka och sticka eller erbjuder föreläsning om Karl Marx liv.

Kulturen är inte oviktig i våra liv, men allt som är viktigt behöver inte skattefinansieras.

I Kristianstad har kulturbudgeten minskats med 13 kronor per invånare sedan 2014, vilket är bra, men fortfarande läggs 1 046 kronor per person, vilket är nära snittet i landet på 1 091 kronor. Det är inte lite pengar, utan hela 2 procent av kommunens budget – och något människor hade kunnat sköta på egen hand.

Carolin DahlmanSkicka e-post