Visa ledarskap nu, Alliansen – låt inte SD vinna på regeringens ansvarslöshet

Måndagens beslut om asyl till ensamkommande signalerar att den som sätter sig på marken och skriker högt får igenom sin vilja. Det riskerar att leda till en kaotisk, mycket dyrbar migration med ständiga demonstrationer och överklaganden framöver. Nu måste M, KD, L och C visa att de har ryggrad att stå upp för det till synes ”fyrkantiga” – det vill säga likhet inför lagen. Annars lär bara SD vinna på debaclet.
Ledare • Publicerad 28 november 2017
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Åkesson lär vinna på att vara tydlig. Vill allianspartierna det?
Åkesson lär vinna på att vara tydlig. Vill allianspartierna det?Foto: Vilhelm Stokstad/TT

S och MP ruckar på rättssäkerheten i svensk migrationspolitik genom att låta sig påverkas av påtryckningar från ensamkommande och sätta sig över Migrationsverkets beslut. Enligt en överenskommelse på måndagen ska många av dem som kom innan 24 november 2015 få en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd – även om de ljög om sin ålder.

”Det påverkar inte asylrätten”, sa migrationsminister Helene Fritzon (S) i Aktuellt (27/11). Men det kan ifrågasättas. Om det går att rucka på reglerna på ett ställe, för en grupp, lär det kunna gå att göras även på andra. Plötsligt styr inte längre principen om likhet inför lagen. Kösystem tycks ersätta av brottande för att komma längst fram, regler till för att brytas. Jag bävar för konsekvenserna.

"Jag har stort förtroende för den ordning vi har i Sverige där det är politikerna som stiftar lagar men det är myndigheten som beslutar", sa Fritzon senast i augusti och omsvängningar kan fortsätta att komma snabbt.

Visserligen kostar boenden för ensamkommande numera skattebetalarna ”bara” nära 500 000 kronor om året per person, jämfört med tidigare nära 700 000, men det är fortfarande höga kostnader. Är det rätt spenderade pengar om man vill hjälpa dem som har det svårast? Är det schysst spenderade skattepengar med tanke på de omprioriteringar som kommer att behöva göras?

Tyvärr är det få ledande politiker som svarar tydligt nej på dessa frågor. Och tyvärr var SD snabbast. Jimmie Åkesson (SD) var kvickt ute och talade om att överenskommelsen var en ”praktskandal” (Aftonbladet 27/11).

Moderaterna var visserligen tydliga och kritiska. ”Asylsystem ska bygga på rättssäkerhet och långsiktighet, inte på eftergifter för olika politiska konflikter i en regering”, sa Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (TT 27/11).

Men Centern stod som vanligt på MP:s sida och argumenterade långt ifrån att det är skyddsskäl ska styra. I stället sa partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson att ”människor mår otroligt dåligt just nu”, och menade att sannolikheten därför var stor att C kommer att kunna enas med regeringen (TT 27/11).

Liberalerna ligger ännu lågt i frågan och Kristdemokraterna tycks inte ens vara tillfrågade av medierna.

Men här borde Allianspartierna snarast och högljutt i samklang förespråka tydliga regelverk och att det är behov av skydd som ska styra vem som får hjälp av svenska skattebetalare – inte hur man mår, hur länge man har väntat på besked eller hur lönsam man kan tänkas bli på sikt.

De fyra borde inte lämna denna självklara ståndpunkt till SD. Om man står på svenska medborgares sida står man också upp för förutsägbara system. Det må verka fyrkantigt, men allt annat skapar lätt kaos.

”Det här var väldigt viktigt för hela det medmänskliga Sverige”, proklamerade Isabella Lövin (MP) i SVT (27/11). ”Det här är en enorm seger för Grön Ungdom, Miljöpartiet och alla som tror på medmänsklighet”, sa språkröret Axel Hallberg (TT 27/11).

Jo, en seger som mycket väl kan komma att kosta dem segern 8 september. Till vem, det avgör alliansens fyra partier nu.

Snälla, låt er inte störas av hur vänsterns partier tillämpar härskartekniken att framställa sig själva som godare än andra. Fall inte för frestelsen att också vara ”medmänskliga” genom att spendera andras pengar med ett självgott smil på läpparna. Våga ta en obekväm ståndpunkt. Bete er vuxet.

När Miljöpartiet i ett syfte att inte svika sina vallöften i stället sviker Sverige är det tid för Allianspartierna att visa att de har det sunda förnuft som behövs i migrationspolitiken. Lämna inte fältet öppet för SD att vara ensamma i den befogade kritiken.

Carolin DahlmanSkicka e-post