Annons

Yttervänsterns höjda skatter hotar välfärden

Att regeringen nu satsar på att rädda näringslivet i stället för att prioritera välfärden är förvånande, menar Lars Ahnland, medlem i S och Reformisterna. Men hur ska vård, skola och omsorg finansieras om näringslivet går omkull?
Ledare • Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 13 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Lars Ahnland, som till vardags är doktor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, klagade i Dagens Nyheter på att regeringen och Riksbanken "öser" hundratals miljarder över näringslivet. "Plötsligt finns det hur mycket pengar som helst. För vissa saker" (13/4).

Ordvalet "öser" kan dock ifrågasättas, liksom att det skulle vara fråga om "hur mycket pengar som helst". Det företagen erbjuds är främst lån, det vill säga pengar som senare måste betalas tillbaka. I en undersökning som Svenskt Näringsliv låtit göra trodde bara 8 procent att de skulle använda sig av den möjligheten.

Annons

Och även om Ahnland faktiskt verkade förstå vitsen med att hjälpa näringslivet i nuvarande svåra kris tycktes han inte greppa det där med var pengar till offentlig sektor kommer ifrån. "Restauranger i all ära, men de är inte samhällsbärande funktioner såsom vård, skola och omsorg är", menade han, till synes utan förståelse för att krogen betalar skatt som sen kan bli lön åt en värdefull undersköterska, vilket betyder att de båda bär samhället, om än på olika sätt.

Dessutom blir det besvärligt om staten lägger alla pengarna på välfärden idag –men låter pizzeriorna gå i konkurs – för blir det ju inga kronor till välfärden i morgon så länge som svenska välfärdsstaten ser ut som den gör. I stället blir det fler bidragsberoende arbetslösa som kommer att behöva stöd.

Men enligt forskaren var det till och med en missuppfattning att göra en uppdelning mellan en närande (privat) och en tärande (offentlig) sektor, vilket får mig att undra om han kanske tror att äldreomsorgens resurser kommer från givmilda enhörningar som kommer flaxande med pengar vid regnbågens slut.

Ahnland intervjuades i P1 Morgon på tisdagen, och programledaren Anna Hernek tycktes lika förvånad som jag över hans brist på förståelse av hur ekonomin fungerar. Hon frågade: "Kan stora satsningar på sjukvården verkligen lyfta ekonomin på samma sätt som satsningar på företag" (14/4)?

Svaret blev att "anställda i vård skola och omsorg betalar lika mycket skatt som alla andra."

Jaså, jaha, jojo... Men om de ska få lön enbart via de skatter de själva betalar in blir det skralare och skralare i lönekuvertet för varje månad, eller hur?

För vänstern är det dock lätt som en plätt att lösa dylika pengadilemmat. I debattartikeln menade Ahnland att: "För att finansiera välfärden bör skattetrycket höjas. Därtill kan Riksbanken köpa upp en växande statsskuld". I P1 uppmanade han S att dra tillbaka Alliansens skattesänkningar.

När programledaren frågade: "men höjda skatter slår ju också mot företagare?" var svaret "absolut, men en prioriteringsfråga".

Det borde betyda att han prioriterar att ge pengar till välfärden nu, på bekostnad av att det finns pengar kvar till välfärden sedan. Genom att utarma ett redan pressat näringsliv med än högre skatter i stunden slår man ju mot cancerpatienter, hjärtsjuka och välfärdspersonalens löner i framtiden.

I mina ögon är det en brutal felprioritering. Till och med en hjärtlös sådan.

Annons

Carolin Dahlman

.

.

Märkligt nog framgick inte i DN att Ahnland var medlem i S och Reformisterna, utan detta var något som P1 tog fram.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons