Annons

400 får gå från Lantmännen

Lantmännen varslar 400 tjänstemän om uppsägning. Koncernen kapar kostnader i administrationen och neddragningarna är en del av ett sparpaket på 400 miljoner kronor.
Näringsliv • Publicerad 18 augusti 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

I Kristianstad äger Lantmännen Kronfågels slakteri i Hedentorp, en foderfabrik i Åhus och en maskinserviceanläggning med butik och reservdelslager i Hedentorp. Om uppsägningarna påverkar Lantmännens verksamhet i Kristianstad, och i så fall hur mycket, är oklart.

– Jag har i dag inget svar på hur det kommer att påverka anläggningarna i Kristianstad, säger Malin Westling, som är presschef på Lantmännen. Den senaste delårsrapporten visar en förlust på 196 miljoner kronor. Koncernledningen ser lågkonjunkturen som en orsak till förlusten och drar nu i nödbromsen i hopp om att kunna stoppa färden utför.

Annons

Företaget kapar kostnader i administrationen och målet är att spara 400 miljoner kronor under en treårsperiod. Under hösten kommer 400 tjänstemän att bli av med jobbet.

– Det rör sig om 400 tjänster över hela vår koncern, jämt fördelade över alla divisioner och i alla länder. Mer detaljnivå än så har vi inte i dag. Det är ett arbete som nu tar vid i de olika divisionerna om hur många uppsägningar det kommer att vara inom respektive division, inom respektive land och inom respektive ort, säger Malin Westling. Lantmännen har 12 000 anställda i 19 länder och har en årsomsättning på 42,9 miljarder kronor. Var uppsägningarna kommer att slå hårdast är ännu inte klart.

– Tyvärr kan jag inte ge mer lokal information i dag för det finns inte. Det är ett arbete som kommer pågå nu under hösten löpande tills förhandlingarna är klara, säger Malin Westling.

Lantmännens vd Per Strömberg kommenterar uppsägningarna i ett pressmeddelande.

– Uppsägningar är tyvärr nödvändiga eftersom vi måste frigöra resurser för att kunna investera i marknadsföring, forskning och utveckling och på sikt kunna förstärka Lantmännens lönsamhet, kommenterar Per Strömberg.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons