Annons

Bra sommar räddar inte hotellåret

Affärsfolket svek hotellen rejält i våras. Sommaren ser bättre ut, men hösten blir besvärlig för många hotellägare.
Näringsliv • Publicerad 5 augusti 2009

Lågkonjunkturen tog ett rejält nacksving på hotellnäringen under våren. De viktiga affärsgästerna som står för 70–80 procent av efterfrågan i storstäderna lyste med sin frånvaro. Det innebar en nedgång i antalet sålda rum med hela 17 procent i april i riket och med 8 procent i maj.

- Sverige är ett mycket exportberoende land och när exporten försvagas så pass mycket får vi ett stort bortfall av affärsgäster, säger Thomas Jakobsson, ekonom på branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, till TT.

Annons

- Nedgången i april beror till viss del på att påsken i år inföll då.

I Göteborg var nedgången hela 23 procent i april och i Stockholm 17 procent, medan Malmö klarade sig ganska hyggligt med en nedgång med 7 procent.

- Att Malmöhotellen klarade sig så pass hyggligt beror till stor del på att den svaga kronan lockade många konferens- och affärsgäster över sundet från Köpenhamn, säger Thomas Jakobsson.

Under maj bromsades nedgången upp en hel del och juni blev en riktigt hygglig månad. I riket ökade antalet sålda rum med nästan 4 procent i juni.

Den tuffa hotellkonjunkturen innebär att rumspriserna hittills i år fallit med runt 5 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons