Annons

Byggföretag söker snickare

Finanskris och massuppsägningar. Men det finns ljusglimtar på den lokala arbetsmarknaden. Byggföretaget JSB nyanställer i höst byggnadsarbetare.
Näringsliv • Publicerad 13 augusti 2009
Goda tider. Arbetsförmedlingens Anders Tyche och JSB:s Jan Johansson är glada över att kunna presentera positiva arbetsmarknadsnyheter. BILD: RONNIE SMITH
Goda tider. Arbetsförmedlingens Anders Tyche och JSB:s Jan Johansson är glada över att kunna presentera positiva arbetsmarknadsnyheter. BILD: RONNIE SMITHFoto: 
Personalchefen Jan Johansson presenterade JSB:s planer inför ett 30-tal arbetslösa byggnadsarbetare. Bild: Ronnie Smith
Personalchefen Jan Johansson presenterade JSB:s planer inför ett 30-tal arbetslösa byggnadsarbetare. Bild: Ronnie SmithFoto: 

– Det är inte så att vi tar in någon i morgon. Utan det här är mer för att täcka ett fortlöpande behov vi har. Till hösten skulle jag tro att vi behöver 6–10 byggare till Kristianstad, främst snickare. Men vi söker även tjänstemän och platsledare, säger Jan Johansson, personalchef.

Ett 30-tal arbetslösa byggnadsarbetare hade i onsdags tagit sig till arbetsförmedlingens kontor i Kristianstad för att lyssna på Jan Johanssons presentation av företaget. JSB har sitt säte i Asarum utanför Karlshamn och har 275 anställda. JSB har funnits i Kristianstad i två år. Företaget har specialiserat sig på offentliga uppdrag, i Kristianstad, företaget bygger just nu om Öllsjö skola.

Annons

Byggbranschen har, liksom andra servicenäringar, hittills klarat sig förhållandevis helskinnad genom lågkonjunkturen. I dagsläget är 90 personer inom byggbranschen i Kristianstad helt arbetslösa.

– Visst, vi har haft en del varsel i år och fått högre arbetslöshet. Men det har även hänt en del positiva saker, säger Anders Tyche, byggförmedlare på arbetsförmedlingen.

Rotavdraget och stora kommunala satsningar har gjort sitt. Men han tror att det finns risk för att arbetslösheten ökar. Byggutbildningarna är oerhört populära i dag.

– Jag tycker att vi i dagsläget har en överutbildning av byggare. I och med fri-

skolorna har det blivit lite extra, säger Anders Tyche. Han tycker inte det är konstigt att gymnasieutbildningen är populär.

– Det är mycket praktisk undervisning, alla är inte teoretiker. Du får en yrkesutbildning och dessutom oftast ett välbetalt jobb direkt efter utbildningen.

Johan Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons