Annons

Skuldbördan blir bara tyngre

Antalet bostadsrätter som anmäls till exekutiv auktion har ökat dramatiskt. Från cirka 700 stycken 2007 till 1020 totalt i landet 2008. Ökningen fortsätter även i år.
Näringsliv • Publicerad 29 augusti 2009
Birgitta Piper.
Birgitta Piper.Foto: 

Antalet bostadsrätter som anmäls till försäljning hos Kronofogden var i slutet av juli redan uppe i 561 ärenden totalt i landet.

Förra året ändrades reglerna så att även en bostadsrätt ska utmätas. Detta har fått omedelbar effekt.

Annons

– Ökningen är kraftig Mönstret är likartat över hela landet, konstaterar Sven Mårtensson, ansvarig för kronofogdens fastighetsförsäljning i södra Sverige, som omfattar Skåne, Blekinge och halva Småland med Kronobergs- och Kalmar län.

Även antalet inkomna fastigheter (villor, tomter eller jordbruksfastigheter) till exekutiv försäljning har också ökat. Kronofogden tror emellertid inte att kulmen är nådd.

Sven Mårtensson antar att den nuvarande lågkonjunkturen får full effekt på det här området först om något år. Så var nämligen fallet under den förra lågkonjunkturen 1989–1991. Ansökningar om exekutiva försäljningar av fastigheter toppade då med 17 000 fastigheter, men först 1993.

I den här lågkonjunkturenhänger utvecklingen på hur fastighetsmarknaden utvecklas framöver. Stigande räntor, stegrande arbetslöshet, fallande fastighetsvärden och inga köpare, kan medföra en inte förutsedd katastrof även för en familj som tidigare tryggt förlitat sig på två säkra inkomster.

– Omsättningen på fastighetsmarknaden blir avgörande. Kräver bankerna att kunden, som inte kan betala sina boräntor, löser sina lån och det inte finns några köpare på marknaden. Ja det är då det händer, säger Sven Mårtensson.

Obetalda skulder är en mardröm för den som inte kan göra rätt för sig.

Eländet kan som sagt i värsta fall sluta i vräkning från sin hyresrätt eller utmätning och exekutiv försäljning av det egna huset, fastigheten eller bostadsrätten för att täcka skulderna. Och skulden, ska du veta, behöver inte vara stor. Det finns ingen fastställd minimigräns.

En borgenär kan tvinga fram en utmätning och i sin förlängning en exekutiv försäljning om det inte finns andra tillgångar att ta till för att täcka en skuld.

Vid en sådan begäran kan kronofogden inte göra annat än verkställa "beställningen".

Att blunda förden finansiella verkligheten är en samhällstrend; med allt från snabba konsumtionslån in blanco och krediter utan krav på vare sig säkerhet eller betalningsförmåga och med enormt hög effektiv ränta, till dyra fastighetsköp på hushållsbudgetens smärtgräns.

Annons

Antalet lättvindiga sms-lån beräknas öka från 400 000 förra året till mellan 600 000 och 800 000 i år.

En stor andel av dessa snabblån förväntas hamna som betalningsföreläggande hos kronofogden .

Redan under första halvåret i år har Kronofogden registrerat över 23 000 ansökningar om obetalda skulder för sms-lån. En ökning med 35 procent jämfört med samma period förra året.

Det gamla moraliska rättesnöret, "den som är satt i skuld är icke fri", tycks inte fungera som mental stoppkloss i nutid.

Synen på skuldoch de skuldsatta varierar över tid. Låt mig återge delar ur en artikel om skuldsanering i Sydsvenskan från september förra året:

I det medeltida katolska Europa var utlåning något fult. Samhället fördömde inte i första hand den skuldsatte, utan bankiren eller ockraren som utpekades som en "ondskans tjänare".

I vissa av de reformerta staterna var det tvärtom. I slutet av 1700-talet tvingades till exempel skuldsatta i England att bära en speciell grönfärgad mössa, den tidens betalningsanmärkning.

I Europa i dag ser man överskuldsättning som ett socialt problem och betonar moralaspekterna, medan man i USA ser det som ett kreditmarknadsmisslyckande. Det återspeglar sig till exempel i villkoren för att få skuldsanering.

Att erbjuda människor en ny start är en del av den amerikanska identiteten och ska uppmuntra risktagning och entreprenörskap.

Enligt Richard Wahlund,professor i företagsekonomi, har synen på skulder i Sverige förändrats de senaste 20 åren. Tidigare såg man skulder som avsaknad av frihet, illustrerat av uttryck som "Den som är satt i skuld är icke fri". Idag kopplas skuld mer till investeringar, ett medel för att uppnå bättre status.

Annons

Förra året räknade kronofogden med att det fanns ungefär 400 000 överskuldsatta ilandet. Antalet människor som hamnar i kronofogdens register lär i år klättra upp mot en halv miljon

Detta har också ett kroppsligt pris.

Överskuldsatta har 35 procent lägre hälsovärden än normalbefolkningen vilket innebär samhällskostnader på 30–50 miljarder per år.

SCB tog för ett drygt halvårsedan på min förfrågan fram sifferserier på utvecklingen av svenskarnas lånevanor, inklusive kontokortskrediter.

De avslöjar en klar tendens: Kontokortskrediterna har som exempel exploderat på sju år, en ökning med nära 150 procent.

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig att se vilka möjligheter det finns att förändra din privatekonomiska situation.

Ibland kan det röra sig om helhetslösningar då man försöker få till stånd överenskommelser med alla man har skulder till.

Det går dockatt ansöka om skuldsanering direkt hos kronofogden utan tvång på att först ha försökt lösa situationen via kommunens budgetrådgivning.

Information om skuldsanering hittar du på www.kronofogden.se.

En ny lag som trädde i kraft 2007 gör det lättare än förr att ansöka om skuldsanering. Många ansökningar kommer via kommunernas budgetrådgivare Det är en bra inkörsport för att få hjälp att formulera en korrekt ansökan till kronofogden.

Annons

Det snabbar upp beslutsprocessen om kronofogden får alla nödvändiga fakta på bordet direkt.

Skuldsanering

Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis. Det är vanligt att den djupt skuldsatte har skulder hos kronofogden. Den som beviljas skuldsanering får leva på existensminimum i fem år.

Om du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år (så kallad kvalificerad insolvens). Du ska också ha gjort allt du kan för att försöka betala av dina skulder.För att få rätt till skuldsanering måste merparten av skulderna vara minst tre till fyra år gamla enligt huvudregeln.

Du ska också vara folkbokförd i Sverige. Du får inte heller ha ett pågående näringsförbud. Du kan i princip bara få skuldsanering en gång.

Är du företagare måste din verksamhet vara liten och det mesta av dina inkomster ska komma från annat håll.

Det står inte i skuldsaneringslagen hur stor skulden måste vara. Bedömningen görs från fall till fall.

Nya regler för skuldsanering:

Det ska bli lättare att få skuldsanering. Det föreslog en utredning som lämnades över till regeringen i september förra året. I höst väntas en proposition i detta ärende.

Ett förslag i utredningen går ut på att saneringsperioden förkortas från fem till tre år. Denna förkortning är dock kraftigt ifrågasatt av många remissinstanser, främst av borgenärsgrupper som befarar att detta skulle medföra en förslappad betalningsmoral.

Annons

ººEtt annat förslag som dock gillas av många är att skulderna inte behöver vara lika gamla som i dag.

Bedömningen av den skuldsattes framtida ekonomiska situation ska också göras över en femårsperiod istället för som i nuläget över en tioårsperiod.Enligt utredningen kommer detta att leda till att antalet ansökningar om skuldsanering ökar från 7 000 till mellan 13 000 och 26 000 personer årligen.

Tips på hur du själv kan sanera din ekonomi:

Sälj det du inte behöver:Använd, tradera, blocket eller dagstidningar. ººGå igenom dina gömmor och se vad du kan sälja. Vinden , garaget, förrådet, garderoben , gamla lådor kan dölja många bortglömda "fynd". Sök på google och kolla prisnivåer så du får ett hum om vad du kan få ut. Du kan också välja auktion, loppis eller sälja till second hand affärer. Sälj själv eller sälj på kommission.

Pantbanken:Panta gamla smycken eller andra värdeföremål som du kan avvara. Men var medveten om att grejorna kan gå förlorade.

Gör en daglig kalkyl:Men månadsvis där du varje dag skriver uppvad du köper och betalar för, skriv upp vartenda öre. Bredband Mobil, godis , snus, tidningar, tipsrader, dvd, parkeringskostnader, bensin till egna bilen , läsk, mat, cigaretter, prenumerationer, gymkort, medlemsavgifter, parkeringskostnader, bio, läsk , öl, fika typ kaffe latte, prenumerationer. Sammantaget blir dessa småskvättar stora utgifter.Handla smart:Köp bara det du verkligen behöver. Köp olika produkter på olika ställen. Sök lägsta pris. Telefon/ bredband:Jämför priser hos olika aktörer. Det lönar sig. Bind dig inte för långa kontrakt.

Kolla ditt elpris.Byt leverantör till lägsta bästa.

Rea/second hand.Ett bra val, inte minst bra när det gäller att köpa kläder för barnfamiljer.

Måste du ha egen bil båt och sommarstuga? Ta tåget, hyr båt eller sommarhus.Hyra ut? Bed and breakfast? Har du plats och tid kan du kanske hyra ut ett rum eller två.

Sök hjälp i tid

Annons

Det finns mängder av vittnesmål från människor som hamnat i allvarlig skuldfälla. Ett exempel fann jag på tidningen Hennes hemsida :

Camilla, 33: "Jag hade skulder på en halv miljon!"

"Det började lite oskyldigt med tröstshopping under mammaledigheten. Det slutade med skulder på en halv miljon, obetalda räkningar på hundratusen och en sambo som jagades av kronofogden utan att veta om det. Hennes har träffat Camilla H, shoppingmissbrukaren som blev botad."

Sök hjälp i tid.

Vänta inte för länge att ta hjälp om skulderna skenar.

Rådgivare:

www.kronofogden.se www.konsumentverket.se

www.insolvens.se Tappar du kontrollen blir det dyrt

SKULDMALL:

Skuld: 100 kr

Annons

Skriftlig påminnelse: 50 kr

Inkassokrav: 160 kr

Ansökan hos kronofogden

om betalningsföreläggande: 300 kr

Ombudsarvode: 340 kr

Amorteringsplan: 500 kr

Ansökan om utmätning

Hos kronofogden: 500 kr

SUMMA:1.600 kr

Källa:konsumentverket

Birgitta Piper
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons