Annons
Nyheter

14-årig väskryckare greps av Bladetjournalist

Uppdaterad 16.34 En 14-årig väskryckare greps på bar gärning i Kristianstad vid tolvtiden i går sedan ett vittne ingripit. Pojken hade kommit fram till en 78-årig kvinna som cyklade på vägen mellan Finlandshusen och Helge å. Han frågade först kvinnan hur mycket klockan var och ryckte sedan plötsligt till sig hennes handväska som låg i cykelkorgen på styret.
Nyheter • Publicerad 18 april 2001

– Jag kom på cykel från Tivoli och skulle svänga till höger in på den gamla järnvägsbron när jag hörde ett hjärtskärande skrik. Jag tittade mot Finlandshusen och såg då en dam som satt på marken vid sin cykel, samtidigt som en kille kom springande mot mig med en handväska, berättar Lars Åström, journalist på Kristianstadsbladet.

Kvinnan hade trillat av cykeln i tumultet och skrek "ta fast honom, ta fast honom".

Annons

– Killen blev paff när han såg mig och vände tvärt och sprang in på Badhusgatan mot gamla Flickskolan. Jag hoppade upp på cykeln och trampade efter honom, säger Lars Åström.

Hoppade över staket

Killen kastade i farten ifrån sig handväskan och fortsatte flykten med bara kvinnans plånbok i handen. Han svängde till vänster på Finlandsgatan, hoppade över staketet till järnvägsspåren, sprang över spåren, hoppade över nästa staket också och fortsatte in i Tivoli.

– Efter ett 50-tal meter satte han sig ner och pustade. Han var helt slut och orkade knappt röra sig. Samtidigt kom två killar i 18-årsåldern fram till mig och undrade vad som stod på. Jag berättade för dem vad som hade hänt. En av dem hoppade över staketet till Tivoli och sprang fram till killen. Han följde därefter med killen till järnvägsövergången vid den gamla järnvägsbron där jag väntade.

Vittne ordnade skjuts

Lars Åström hade under tiden ringt till polisen, men de hade just då ingen radiobil att skicka, eftersom alla var upptagna av andra ärenden. Lars Åström lyckades istället få tag i två bilförare som skjutsade hela sällskapet med kvinnan, väskryckaren, honom själv och de två killarna till polishuset.

– Strax efter kom de hit och vi började förhöra dem direkt, berättar vakthavande polisbefäl i Kristianstad, Göran Wigermo.

Hela utredningen var klar inom loppet av en dryg timme. Den kommer nu att överlämnas till de sociala myndigheterna, eftersom pojken är under 15 år och inte straffmyndig.

Den 78-åriga kvinnan hade varit på Maxi och handlat och var på hemväg när hon råkade illa ut. Hon har tidigare bott i Malmö och under många år arbetat i en guldsmedsaffär. Kvinnan berättade för Lars Åström att hon för många år sedan varit med om ett rån i affären.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons