Annons
Nyheter

18-åring inför rätta för mordförsök i dag

Uppdaterad 10.23 En 18-årig yngling ställdes klockan nio i dag på morgonen inför Kristianstads tingsrätt för knivhugget i halsen på en 17-årig yngling i en lägenhet på Charlottesborg en natt i slutet på februari. Åklagaren yrkar att 18-åringen ska dömas för mordförsök. Han nekade inför tingsrätten till brott när rättegången inleddes. 18-åringen hävdar att han handlat i nödvärn och därför bör gå fri från ansvar och straff.
Nyheter • Publicerad 26 april 2001

Åklagare Pernilla Åström lade i sin sakframställning inför tingsrätten fram bevis för att knivhugget träffat snett bakifrån när den 17-årige ynglingen satt i en soffa i vardagsrummet. 18-åringen vidhöll i förhöret med honom inför rätten dock att han känt sig hotad och tagit till kniven i självförsvar.

Under den två dagar långa rättegången kommer åklagaren att förhöra ett halvdussin vittnen på olika teman för att försöka motbevisa försvarets invändning om nödvärn.

Annons

Bland annat kommer en läkare att vittna per telefon om att 24-åringen dagen efter knivhugget sökt vård för skador som han då uppgav att han fått när han ramlat. Nu påstår han att skadorna kommer från tumultet i lägenheten som förklaring till att han tog till kniven.

Läkaren anser inte att skadornas utseende varit oförenliga med att ynglingen skulle fallit.

Det var natten till lördagen den 24 februari som 18-åringen objuden gick in i en lägenhet på Charlottesborg där det pågick en privat fest. Det ledde till tumult och slutade med att 18-åringen drog kniv och högg 17-åringen med kniven mot halsen.

Livsfarligt hugg

– Kniven träffade nedre delen av skallbenet bakom örat och orsakade därför inte några livshotande skador. Men kniven kunde lika gärna träffat några av de stora blodkärl som finns på halsens vänstra sida bara en kort bit från där kniven trängde in. Det skulle i så fall gett mannen livshotande skador, säger biträdande chefsåklagare Pernilla Åström.

Hon garderar sig dock i åtalet med att i andra hand yrka ansvar för grov misshandel med hänvisning till att gärningen under alla omständigheter varit livsfarlig.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons