Annons
Nyheter

20-åring dömd till fängelse för mordbrand

Det blev tre månaders fängelse och skyddstillsyn för den 20-årige man som anlade flera bränder i sin lägenhet på Söder i Kristianstad vid sextiden en morgon i slutet på januari. Mannen dömdes på måndagen för mordbrand.
Nyheter • Publicerad 9 april 2001

20-åringen ska avtjäna straffet direkt. Han blir fri i slutet på april.

Tingsrätten kombinerar skyddstillsynen med föreskrift att mannen ska medverka i samtalskontakt samt underkasta sig den psykiatriska vård som anses nödvändig.

Annons

Under ett fyra veckor långt uppehåll i rättegången genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Minimistraffet för mordbrand är normalt två års fängelse, men tingsrätten har möjlighet att istället välja en kombinationsdom på tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

20-åringen medger att han tänt eld på ett halvdussin ställen i lägenheten. Han hävdade dock att branden inte varit utom hans kontroll och han erkände därför bara skadegörelse.

Rökdykare räddade två

Rökdykare från räddningstjänsten gick in i den rökfyllda lägenheten och hittade då två män som låg och sov. Båda männen var omtöcknade och fick hjälpas ut. De hade fått brandrök i sig och fördes till CSK-akuten.

Åklagaren Tom Jönsson gjorde gällande att 20-åringen inte alls haft kontroll över elden, utan att det tvärt om funnits risk för brand- och rökspridning och för de två sovande männen. Den uppfattningen delar tingsrätten.

20-åringens flickvän och en av besökarna i lägenheten berättade för tingsrätten att han gått runt och tänt eld på olika ställen.

Släckte efter hand

De följde efter honom och släckte efter hand. Därefter begav de sig till en annan lägenhet i samma trappuppgång. Då låg två män kvar och sov i 20-åringens lägenhet.

Efter en stund ringde 20-åringen och berättade att han tänt eld igen. Flickvännen och den andre mannen återvände då till lägenheten. Dessutom hade det kommit ytterligare en man dit. I samma veva kallades räddningstjänsten till lägenheten.

Annons

De två männen räddades ur den tjocka röken och branden kunde snabbt släckas. Den hade dock hunnit ställa till med skador på lägenheten för cirka 50 000 kronor, ett belopp som 20-åringen nu dömts att betala till fastighetsägaren Kristianstadsbyggen och försäkringsbolaget Svenska Brand.

Vid rättegången vittnade ett halvdussin personer, bland andra två rökdykare som räddade de två sovande männen och en brandmästare som uttalade sig om den stora risken för brand- och rökspridning. Totalt hittades sex eldhärdar.

Av Lennart Svenezon Tel 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons