Annons
Nyheter

41-årig man dömd efter eldstrid på Näsby

En av de inblandade i eldstriden mellan två bilar på Tvedegårdsvägen i Kristianstad i november 1999 dömdes på tisdagen till villkorlig dom. Han är den ende av de fyra inblandade som erkänt brott i sammanhanget och den ende som blev åtalad efter skottlossningen.
Nyheter • Publicerad 24 april 2001

Den 41-årige mannen säger att han och hans son blev beskjutna från en annan bil när de kom körande på Tvedegårdsvägen. Han besvarade elden med sin pistol som han hade liggande i bilen. Under flykten kastade ut pistolen från bilen. Den har inte återfunnits.

Åklagaren kan inte motbevisa mannens påstående att han öppnade eld självförsvar. Förundersökningen mot honom om mordförsök lades därför ner.

Annons

Men eftersom mannen i polisförhör berättat att han skjutit med en pistol så åtalades han istället för vapenbrott.

Två män i den andra bilen träffades av kulor från pistolen. Båda männen förnekar att de skulle avlossat skott mot den 41-årige mannens bil. Åklagarens dilemma är att polisen inte hittat något vapen hos männen. Desustom vågar hon inte utesluta att det funnits ytterligare en man i bilen. Därför avskrevs misstanken mot de båda männen för försök till mord.

Den 41-årige mannen säger att hans familj kommit i fejd med en annan släkt av annan religion sedan deras son gift sig med en dotter ur den andra släkten.

Mannen berättade för tingsrätten att han köpt pistolen med kaliber nio millimeter i en affär i Wien i november 1999 för att ha den i självförsvar. Pistolen kom väl till pass när han och sonen blev beskjutna i bilen på Tvedegårdsvägen en lördagskväll.

Han hade vid rättegången svårt att dölja sin besvikelse över att han, som stått för vad han gjort, är den ende som blivit åtalad för brott i samband med skottlossningen medan de två männen i den andra bilen går helt fria.

Tingsrätten skriver i domen mot 41-åringen att straffet för vapenbrott normalt är ett kortare fängelsestraff. Tingsrätten hänvisar samtidigt till "de mycket speciella omständigheter som rått vid tillfället" och den långa tid som gått sedan brottet.

Därför anser rätten att det finns synnerliga skäl att nöja sig med en villkorlig dom.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons