Annons
Nyheter

78 döda i skånska trafiken 2003

Fredag: Det gångna året har varit ett svart år i den skånska trafiken.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2004

Under året omkom 78 personer efter ett par år med relativt få dödsolyckor. Främst märks en ökning av antalet mötesolyckor på mindre vägar med dödlig utgång.

2003 slutade becksvart med den tragiska olyckan i måndags på riksväg 21 mellan Tyringe och Västra Torup då två personer omkom.

Annons

Nu har Vägverket summerat hela trafikåret 2003 och det är en dyster rapport med 78 omkomna i Skåne. Det kan jämföras med 57 omkomna 2001 och 50 omkomna 2002.

– Vad ska man säga. Innan 2001 var det över 80 dödsolyckor i Skåne ett par år och sedan gick det ner, säger chefen för polisens trafiksektion i Skåne, Leif Andersson.

– Det var anmärkningsvärt få dödsolyckor i fjor och det här visar att förändringarna är ganska långsamma. Man bygger inte ett nytt vägnät på ett år, säger Vägverket i Skånes olycksanalytiker, Lars Ekman. – Mitträckena har gjort att mötesolyckorna på de breda vägarna i stort sett har försvunnit, men istället har det varit många mötesolyckor på de smala vägarna. Annars är det positivt är att vi kan se en nedgång i olyckorna med fotgängare och cyklister och att antalet dödsolyckor i trafiken i tätort minskar.

I den nyutkomna utredningen går det däremot inte att se vilka olyckor som har berott på alkohol, höga hastigheter och avsaknad av bilbälten, men polisen Leif Andersson hävdar utifrån sin erfarenhet att dessa tre faktorer ligger bakom de flesta dödsolyckorna.

– Sedan får man känslan av att samhället är så genomjäktat att många försöker vinna tid genom att köra fort. Rattfylleri och drogpåverkan är inte accepterat i det sociala livet, men det är fortfarande häftigt att köra snabbt.

Han tror att det blir svårt att nå Vägverkets mål att komma ner till högst 29 omkomna i trafiken år 2007.

– Jag kan inte se hur det ska gå om inte trafikanterna hjälper till. Vi tog över 20000 fortkörare och 2000 körkort på grund av för hög hastighet under året. Under 2004 ska trafikpolisen skärpa insatserna ytterligare på några prioriterade områden.

–  Under det gångna året har vi utfört 140000 blåsningar i alkoholmätare och nästa år satsar vi på att uppnå 165000.

– Sedan ska vi rikta in oss mer på de ställen vi vet att det förekommer mycket rattfyllerikörningar. Under året ska vi också fokusera och välja ut vissa vägar där vi satsar stenhårt med hastighetskontroller. Sedan kommer det sannolikt att byggas ut fler hastighetskameror på andra vägar och fortsätta med bälteskampanjer.

– Dels ska vi fortsätta att göra vägarna trafiksäkra i den takt vi får anslag och sedan satsa på ännu mer samarbete med andra parter och jobba mot alkohol och droger i samarbete med polisen, säger Vägverkets Lars Ekman.

Annons

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

FaktaOmkomna i trafiken 2003

Personbil 50

varav förare 36

passagerare 14

Lastbil 2

Buss 2

Motorcykel 7

Annons

Moped 2

Cykel 3

Gående 10

Annat fordon 2

Källa: Vägverket

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons