Annons
Nyheter

Allvarlig god jul

Nyheter • Publicerad 17 december 2002
God jul. Aktuell bok av Arne Norlin, till Gunna Grähs bilder.
God jul. Aktuell bok av Arne Norlin, till Gunna Grähs bilder.Foto: 

UNG BOK. Det är julafton, bokens huvudperson, Olle 8 år, har nyss vaknat och den bästa dagen på året ligger framför honom. Arne Norlins bok God Jul, med bilder av Gunna Grähs, börjar med Olles höga förväntningar på dagen.

Det blir förstås aldrig som man tänkt sig, Olles pappa blir sjuk och föräldrarna måste åka till sjukhuset och Olle får klara sig ensam. Jag tänker på Astrid Lindgrens Kajsa Kavat när jag charmas av Olles sätt att handskas med problemen.

Annons

Berättelsen utspelar sig på 1950- och 60-talen och är en nostalgitripp (vi hade också julklapparna i en mangelkorg när jag var barn) men också en beskrivning av en verklighet som fortfarande gäller många barn. Det finns inte alltid ett socialt skyddsnät när ”fritids” är stängt.

Detta är ingen bilderbok, och illustrationerna kommer sporadiskt, men just därför lämpar sig boken väl för högläsning i väntan på tomten. God jul är en allvarlig, lite spännande och varm historia.

Pella Sahlin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons