Annons
Nyheter

Ännu ingen gripen för knivrånen i Osby

Polisen trapparde i dag upp jakten på de män som försökte göra två knivrån i Osby det gångna veckoslutet. Hittills har dock ingen misstänkt gripits. På valborgsmässoafton höll polisen i nordöstra Skåne ett akutmöte för att diskutera den senaste tidens händelser i Osby.
Nyheter • Publicerad 30 april 2001

Mötet utmynnade i att polisen nu kommer att prioritera arbetet med rånen Osby genom att en särskild grupp inom polisen avsätts för att jobba med att försöka klara upp rånförsöken. Det arbetet inleds under onsdagen. Polisen fruktar att rånarna kan slå till igen.

I fredags kväll inträffade ett rånförsök mellan 22.30 och 22.40. En maskerad, pistolbeväpnad yngling gick fram till gatuköket på Hässleholmsvägen i Osby och ville ha pengar. Men tack vare kioskbiträdets bestämda uppträdande fick mannen ingenting med sig. Biträdet tyckte ”han ska inget ha” och drämde resolut igen luckan framför den häpne rånaren.

Annons

Istället för att ge mannen vad han begärde, tryckte hon på en knapp så att luckan stängdes mitt framför synen på den beväpnade mannen.

Vid det läget fann han för gott att lämna platsen – springandes. Samtidigt passade kioskbiträdet på att larma polisen om vad som försiggick.

När de kom till platsen och eftersökte området med hundar kunde de dock inte få upp något spår. Vid 20-tiden på lördagskvällen var det dags för ett nytt rånförsök, denna gång mot Linneaplanskiosken på Sparvgatan. Två maskerade män gick in och hotade den förre ägaren, som befann sig där. Vissa uppgifter talar om att männen hade kniv med sig.

Den förre ägaren gav sig dock inte så lätt, utan bråk uppstod inne i kiosken. Det resulterade i att han fick ett eller flera slag mot huvudet med ett trubbigt föremål. Polisen misstänker att det var en kolv till en pistolattrapp.

Rånarna fann för gott att fly platsen, jagade av kioskägaren, som emellertid fick ge upp. Tillkallad polis började senare söka efter på platsen med hundar, och fick upp vissa spår.

Kioskägaren fördes till sjukhus för att få skadan omsedd. Även om det nu pratas en del i Osby om det modiga kioskbiträdet och kioskägaren som slogs med rånarna, är vare sig hennes agerande eller hans slagsmål något som polisen vill rekommendera.

–Nej, blir man hotad av någon med skjutvapen ska man göra exakt som de säger. Det finns så många riktiga, skarpladdade vapen i omlopp nu, säger Agneta Nyström.

Dessutom utsattes Osby Quick Service för ett knivrån på långfredagens kväll. Också den rånaren är på fri fot.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons