Annons
Nyheter

Åtta års fängelse för mordbrand

Den Tomelillabo som sedan i november suttit häktad misstänkt för bland annat mordbrand fick på måndagen sin dom. Mot sitt nekande dömdes han till åtta års fängelse för misshandel, olaga hot och grov mordbrand.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2004

Händelsen inträffade en kväll i november när kvinnan var på tillfälligt besök i sin före detta sambos bostad.

Mannen var berusad och efter en stund blev han hotfull.

Annons

När kvinnan skulle gå därifrån slog han henne i ansiktet och tog struptag. Hon hade då deras gemensamma barn tryckt intill sig.

om halsen

- Greppet om halsen gjorde ont och jag var rädd, sa kvinnan under förhöret. Jag upplevde andningssvårigheter och kände mig maktlös och att jag kunde dö.

Mannen tog ingen hänsyn till att barnet stod vid kvinnans sida och grät och var rädd.

I stället riktade han ännu ett slag mot ansiktet och sa enligt förhöret med kvinnan "om du skadar mig så ska jag döda dig. Och man vet inte vad som händer med ditt hus".

Dessa ord ska han enligt kvinnan ha yttrat flera gånger sedan hon flyttade ifrån om honom och till eget boende.

När mannen lättade på greppet runt kvinnans hals kunde hon slita sig loss och rusa ut till bilen med barnet.

När hon kom hem berättade hon för sin äldre son vad som hänt. Han gick runt och låste alla dörrar i huset och gick sedan och la sig.

För att skingra tankarna när barnen lagt sig började hon byta gardiner och upptäckte då sin före detta sambo i trädgården. Han bar på en röd dunk.

Kort därefter såg hon eldsflammor slå upp mot altandörren och längs fönsterraden på uterummet. Hon ringde SOS och väckte sitt äldre barn som genast började släcka elden med vatten.

Annons

Mnnen nekar till att han överhuvud taget träffat kvinnan den aktuella dagen. Han säger också att deras relation var bra.

Men genom teknisk bevisning och övrig utredning är det fastställt att det har brunnit i kvinnans fastighet och att risken för spridning varit stor med fara för flera människor. Och att det inte blev så berodde bara på tillfälliga omständigheter. Utredningen har också visat att branden var anlagd.

Genom kvinnans berättelse anser tingsrätten också att det är styrkt att kvinnan utsatts för olaga hot och misshandel.

Lollo Bark

 

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons