Annons
Nyheter

Även pojkar skadar sig själva

Fyra av tio ungdomar har avsiktligt skadat sig själva. De flesta gör det bara någon gång och skadar sig lindrigt, men mer än var åttonde högstadieelev uppger att de skadat sig fem gånger eller oftare. Självskador är nästan lika vanligt bland pojkar som bland flickor, skriver Svenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2009
Även pojkar skadar sig själva. Bild: Claudio Bresciani, Scanpix.
Även pojkar skadar sig själva. Bild: Claudio Bresciani, Scanpix.Foto: 

Studien har gjorts av Jonas Bjärehed, psykolog och doktorand vid Lunds universitet, och psykologiprofessor Lars-Gunnar Lundh. De båda forskarna har låtit samtliga elever i två årskurser i en sydsvensk kommun, totalt 1 000 ungdomar, svara på en enkät om nio olika sätt att skada sig själv.

Totalt svarade 40 procent att de någon gång avsiktligt skadat sig själv. Vanligast, 20 procent, var att slå sig själv eller banka huvudet i väggen. Minst vanligt, 8 procent, var att bränna sig med cigarrett eller tändare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons