Annons
Nyheter

Barnen dansade ut julen

SÖNDAG: Nu är julen definitivt slut för denna gång. Barn, föräldrar samt mor- och farföräldrar dansade idag traditionsenligt ut julen runt den stora granen på Ifötorget i Bromölla.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2004
Barnen i Bromölla dansade igår ut julen runt granen på torget. "Små grodorna" var ett av sång- och dansnumren. BILD: RONNIE SMITH
Barnen i Bromölla dansade igår ut julen runt granen på torget. "Små grodorna" var ett av sång- och dansnumren. BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Åttaåriga Ida Karlsson från Bromölla hade kommit till torget tillsammans med sin mamma Linda Lindkvist.

– Det var roligt. "Små fåglarna i skogen var den bästa sången", säger hon.

Annons

Hennes åttaåriga kompis Nelly Christensen från Valje besökte julgransdansen tillsammans med sin mammas väninna Malin Karlsson.

– Det är roligt att dansa runt granen, säger Nelly Christensen.

– Det är första gången vi är här. Nästa år får ta på oss termobyxor, konstaterar Malin Karlsson i den bistra vinterkylan som rådde under gårdagseftermiddagen. Att dansa ut julen på torget i Bromölla är en tradition som går långt tillbaka i tiden.

– Det var en dam som ringde mig häromdagen och berättade att hennes mamma var tomte första gången julen dansades ut på torget i Bromölla. Året var 1948, konstaterar Leif Düring från Lions Club. Under många år var det Thage Leo som anordnade evenemanget men sedan cirka 15 år tillbaka är det Lions Club som är arrangörer.

– Det var ungefär det antal deltagare vi hade väntat oss. Vi delade ut godispåsar till 110 barn och med föräldrar och mor- och farföräldrar blir det runt 200 personer, säger Leif Düring och fortsätter.

– Vädret var inte så gynnsamt. Det är kallt och det tar emot lite. Temperaturen var låg och det blåste kalla vindar men deltagarna värmde sig genom att göra åkarbrasor och svänga sig i dansens virvlar. Besökarna gjorde de traditionella rörelserna till "Prästens lilla kråka", "Räven raskar över isen", "Små grodorna", "Vi äro musikanter" och alla de andra julgransdansklassikerna.

– Barnen i Bromölla kan alla de här visorna. De får lära dem sig av sina föräldrar, konstaterar Leif Düring.

Ullabritta Valdemarsson har varit dans- och sångledare under evenemanget sedan en rad år tillbaka. Så även i år.

– På vissa ställen är det bara barnen som är med och dansar och föräldrarna står bredvid och tittar. Så är det inte här. Både föräldrar och barn är med och det är det som är så suveränt med Bromölla, konstaterar Ullabritta Valdemarsson.

Hon berättar att hon brukar förändra sång- och dansschemat från år till år.

Annons

– I år var det sången "Ett litet hus vid skogens slut" som var det nya inslaget. För musik och sång stod orkestern "Elisabeth och pojkarna".

– Det gick bra att sjunga i kylan men det var värre för fingrarna, säger gruppens sångerska och gitarrist Elisabeth Radeklev.

Hon berättar att gruppens högsäsonger infaller runt jul och midsommar.

– På midsommar spelar vi på Korsholmen och så här års på här på julgransdansen. Däremellan spelar vi på olika tillställningar och på pensionärsfester, konstaterar Elisabeth Radeklev.

Det verkar som om de som missade årets julgransdans på torget får en ny chans nästa år. Leif Düring från Lions Club framhåller att den över 50-åriga traditionen kommer att bestå.

– Det kan vi garantera, säger han.

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons