Annons
Nyheter

Bellmans miljöer

Nyheter • Publicerad 19 december 2002
Den rödrockade sprätthökens tidsfördriv var dobbel och kortspel, en kritpipa och några glas vare sig han gick på visit till bättre familjer eller träffade kollegerna på krogen. Ur boken ”På Bellmans tid”. Bild: MARITA JONSSON
Den rödrockade sprätthökens tidsfördriv var dobbel och kortspel, en kritpipa och några glas vare sig han gick på visit till bättre familjer eller träffade kollegerna på krogen. Ur boken ”På Bellmans tid”. Bild: MARITA JONSSONFoto: 

NY BOK. På Bellmans tid är titeln på en synnerligen läcker bok som utkommit nu i höst. Marita Jonsson står för text och foto och hon har gjort med Bellman som mittpunkt en rundmålning av det senare 1700-talets Stockholm.

Sin text har hon belyst med väl valda delar illustrationer som man gärna låter ögat stanna vid. Hon kompletterar kända 1700-talskonstnärer med egna foton och vi får på det sättet också en bild av till vår tid kvarvarande Bellmanmiljöer. Hon konstaterar att mycket finns i behåll. Med hennes bok som guide kan man göra en Bellmanvandring i huvudstaden.

Annons

Texten är mer sammanfattande än den presenterar direkta nyheter om skalden och hans krets, ty det är som hon säger väldigt lite vi vet om Bellmans liv och person. Så mycket mer om hans skapade figurer och det liv de levde på sina favoritkrogar. Det fanns 700 krogar på en befolkning på 7000 personer. ”Att dricka brännvin var det normala” och Marita Jonsson ger oss en utmärkt faktabild till superiet även om hon inte tar ställning till den gamla frågan om Bellman söp med eller mest iakttog. Skalden har själv beskrivit sitt första rus, då han som nittonåring drack för mycket av sin fars pontacqsvin.

Jag kom hem så röd och skön

Eftermiddagen mot fyra

Då till dagens aftonbön

Man såg folket sig utstyra /.../

Bellman är som sagt en av bokens huvudfigurer, en annan är Gustaf III, konstens och vitterhetens beskyddare, som bland annat tog sig an Bellman. Skalden spred poesins skimmer över en kung som inte nöjde sig med maktens.

Som Tegnér skaldade ”Där låg ett skimmer över Gustafs dagar”. Det tycks det mig som Marita Jonsson återskapat i sin vackra bok.

Hans Holmberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons