Annons
Nyheter

Billiga julresor slutsålda

Har du bokat julresan än? Om inte – är du för sent ute. Jodå, visst finns det platser kvar. Men bara till fullpris.
Nyheter • Publicerad 6 december 2002

Julen är som bekant en av de största reshelgerna. De flesta som vill hem till släktingar, födelseorter eller bara hälsa på bekanta i andra delar av landet brukar boka biljetterna ganska tidigt. Vilket gör att de fåtal biljetter som brukar säljas med rabatt har en strykande åtgång.

Kort sagt: De tar slut lika fort som en ny dator behöver uppgraderas. – Det är många som reser kring den 21, 22 och 23: e december. Dessa dagar är i princip allt rabatterat slutsålt, säger Anders Ström på Centralens resebutik, som säljer biljetter till bland annat Öresundstågen, Kustpilen, X2000 och SJ.

Annons

– Men det finns fortfarande ordinarie biljetter att få. Just den 26 och 27: e december är stora resdagar returresorna, och det är i princip mycket bokat hela vecka 52.

Öresundstågen på lördagarna i december brukar också vara fullpackade, eftersom julmarknaden på danska Tivoli drar mycket folk.

Den som ännu inte bokat biljetter för tågresan i jul behöver dock inte tro att allt hopp är ute.

– Det är bara att höra sig för. Det går alltid att hitta alternativa vägar ifall någon resväg är slutsåld... För flyget är det också slut med de billigare biljetterna.

– Från Kristianstad till Stockholm är det inga större bekymmer med vare sig Malmö Aviation eller Skyways. De billiga biljetterna är slut, men det går att köpa till ordinarie pris, säger Anders Josefsson på Newstravel.

Skillnaden är ungefär 2 000 kronor. De billigare biljetterna kan fås för runt 1 200 kronor, medan fullprisbiljetterna börjar på drygt 3 000 kronor.

– Den 20 och 21 är de stora resedagarna med flyget. Exempelvis är det helt fullt mellan Arlanda-Umeå och Luleå. Det är också svårt vissa andra sträckor, som Stockholm-Göteborg.

Hemresandet är mer utspritt och under mellandagarna är inte planen lika fullbokade. En bidragande orsak kan vara att få klämdagar ger en lång julledighet i år. Den som tagit ut dessa och vill undvika tomtar och troll i kombination med snö, kan kasta längtansfyllda blickar till värmen.

Jodå, det finns restresor kvar också. Som till Kanarie-öarna eller Teneriffa, för att ta några exempel. En vecka ospecificerat där, med avresa den 23: e, går att hitta för omkring 3 000 kronor – lika mycket som för en flygbiljett till Stockholm.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons