Annons
Nyheter

Bromölla förordar norra E22-alternativet

Det norra alternativet är bäst när det gäler en framtida dragning av E22 som motorväg mellan Skogens kiosk och förbi Fjälkinge. Det anser Bromölla kommun och går därmed på Kristianstad kommuns linje.
Nyheter • Publicerad 25 april 2001

Det handlar inte om knappt två kilometer, mellan Skogens kiosk och kommungränsen till Kristianstad som nu diskuteras. Mellan Jägartorpet och Skogens kiosk är sträckningen redan bestämd. Den andra etappens olika förslag till vägdragning är nu ute på remiss och den som är nyfiken kan se de olika förslagen i kommunens entré. Men senast på måndag ska Vägverket ha in synpunkter.

Undviker riksintressen

Annons

I Bromölla har nu trafiknämnden uttalat sig positiv till det norra alternativet. Det skulle innebära att nya motorvägen får en nästan helt ny sträckning i Bromölla kommun nära och parallellt med nuvarande E 22.

– På så sätt undviker vi att komma nära riksintressena på Trolle Ljungby, förklarar trafiknämndens ordförande Johnny Lundqvist.

Dessutom berörs inte samlad bebyggelse av det alternativet. Negativt med det förslaget är dock att det blir dyrt eftersom vägen byggs helt ny.

Viktigt med bussar

Men de positiva delarna överväger, tycker trafiknämnden. En annan viktig aspekt för Bromölla kommun har varit att vid det norra alternativet kan nuvarande E 22 användas som lokalväg, till kollektivtrafik och annat.

– Det är ett måste att kollektivtrafiken fungerar bra och snabbt, tycker Johnny Lundqvist.

Det måste finnas lokalvägar för den trafik som inte är tillåten på motorvägar, exempelvis traktorer.

Vägverket ska nu sammanställa och behandla alla synpunkter som kommit in, för att sedan välja ett alternativ som ska granskas av regeringen. Enligt Vägverket finns det pengar avsatta för byggnation av den aktuella sträckan efter år 2005.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons