Annons
Nyheter

Brysselkål på nytt sätt

Nyheter • Publicerad 21 januari 2004
Brysselkål är en underskattad vinterdelikatess.
Brysselkål är en underskattad vinterdelikatess.Foto: 
Citrondoftande brysselkål med potatis och västerbottenost. Perfekt på buffén.
Citrondoftande brysselkål med potatis och västerbottenost. Perfekt på buffén.Foto: 
Currybrynt brysselkål, enkelt och gott. Bilder: Monika Gottfridsson
Currybrynt brysselkål, enkelt och gott. Bilder: Monika GottfridssonFoto: 
Baconlindad brysselkål på spett är inte dumt.
Baconlindad brysselkål på spett är inte dumt.Foto: 

Man gör klokt i att städa upp bland sina gamla fördomar då och då. Må de sedan handla om brutala finska knivmän, fjantiga romantiska komedier eller menlös brittisk kokkonst.

Brysselkål skulle väl kunna tänkas plats bland det sistnämnda. Fler än en språkresestudent har nog våndats över sönderkokta små blekgröna kålhuvuden till den dallriga yorkshirepuddingen.

Annons

Men precis som brittiska kockar numera heter sådant som Jamie, Nigella och Floyd, har brysselkålen spottat upp sig ett par snäpp. Jag hör talas om frimodiga svenskar som odlar den alldeles självmant i sina trädgårdar bara för nöjet att få gå ut och skörda på julafton.

Det är vad jag kallar utveckling, det. Lägg ner alla tankar på långkok och släpp in prylar som vi vet att vi gillar: vitlök, olivolja, parmesan. Pinjenötter, bacon, citron, ingefära och curry är ytterligare några favoriter som tål att paras med ett fång brysselkål. (TT Spektra)

Mia Gahne

mia.gahne@ttspektra.se

4 portioner, 10 minuter

12 kokta brysselkål

1 ägg

cirka 1 dl ströbröd

4-8 baconskivor

cirka 1 1/2 dl sweet chilisås

Annons

grillspett av trä

1. Vispa upp ägget med en gaffel. Doppa de redan kokta kålen (det gör inget om de är kalla), och rulla dem sedan i ströbröd.

2. Stek baconskivor i en stekpanna, inte helt knapriga, och låt dem rinna av på hushållspapper. 3. Stek brysselkålen i baconfettet så att de får färg runt om.

4. Låt svalna något och trä upp kål omslingrad av baconskivor på fyra spett. Servera med en skål sweet chilisås att doppa i. 4 portioner, 20 minuter

500 g brysselkål

2 vitlöksklyftor

1 msk smör + 1 msk olivolja

1-2 tsk curry

1 1/2 dl grädde

1/2 citron

Annons

salt och peppar

1. Klyv kålen på längden i klyftor eller halvor. Skala och hacka vitlöken fint.

2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Tillsätt curry och låt fräsa en minut.

3. Häll i vitlök och brysselkål och bryn lätt. Slå över grädden och låt den koka in. Smaksätt med rivet skal från en halv citron, salt och peppar.

4. Servera till kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt med ris. 4-6 portioner, 30 minuter

500 g brysselkål

500 g delikatesspotatis eller små potatisar

3 msk smör

3 vitlöksklyftor

1/2 citron

Annons

kajennpeppar eller chiliflingor (finns i kryddhyllan)

1/2 tsk citronpeppar

flingsalt

75 g riven västerbottenost

50 g pinjenötter

1. Koka upp saltat vatten och häll i kålen. Koka lätt i cirka 5-8 minuter. De ska fortfarande ge tuggmotstånd. Låt rinna av.

2. Tvätta potatisarna noga och koka i lättsaltat vatten tills de är näst intill klara (10-15 minuter beroende på storlek). Låt rinna av och svalna något. Dela de största potatisarna så att de blir jämnstora med brysselkålen.

3. Hetta upp smöret i en stor gryta och pressa eller riv i vitlöken, citronsaft, rivet citronskal, kajenn eller chiliflingor och citronpeppar. Låt puttra en halv minut. Häll ner brysselkål och potatis och vänd runt försiktigt under ett par minuter. Smaka av med salt och mera citronpeppar och blanda ner osten. Häll upp alltsammans på ett stort fat.

4. Rosta pinjenötter i torr stekpanna och strö över. Servera rätten varm, kall eller ljummen. 4 portioner, 45 minuter

250 g brysselkål (kokta eller färska)

Annons

150 g iskallt smör

2 1/2 dl mjöl

cirka 2 msk isvatten

20 cocktailtomater eller 10 soltorkade tomater

50 g fetaost

2 ägg

2 dl mjölk

1 dl grädde

1 kruka färsk basilika

riven muskot

Annons

2 vitlöksklyftor

1/2-1 tsk paprikapulver

salt och nymalen svartpeppar

1 dl riven ost med smak

1. Hacka ihop smör och mjöl med två slöa bordsknivar (eller kör snabbt med matberedarens pulsknapp) och tillsätt iskallt vatten. Arbeta hastigt ihop till en deg som får vila kallt.

2. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader.

Om du inte använder kokt kål: förväll brysselkålen i cirka 3 minuter i lättsaltat kokande vatten. Låt rinna av.

3. Dela kål och cocktailtomater eller soltorkade tomater i halvor. Fördela på pajskalet tillsammans med tärnad fetaost.

4. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt hackad färsk basilika, riven muskot, riven eller pressad vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. Smaka av och häll i osten. Häll smeten i pajformen.

5. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter eller tills smeten stannat och pajen fått en vacker färg.

mat
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons