Annons
Nyheter

Dansens dag firades i Kristianstad

Dansens dag trampades fram av små och stora fötter Unga dansare i fullsatt Barbacka och ungar hos Vultee Små fötter trampar och stampar i takt till musiken, tassar på lätta tår genom vad som ska vara skog och snår. När dansens dag firades runt om i Kristianstad var det såväl nya som rutinerade och mer erfarna dansare som stod för uppvisningarna.
Nyheter • Publicerad 29 april 2001

I Spelhålan på Barbacka genomförde Studio Arabesque Odysseus irrfärder.

Två gånger gicks händelserna igenom från det att den tioåriga belägringen av staden Troja upphört och fram till dess att Odysseus och hans mannar kunde komma hem till sina familjer tio år senare.

Annons

På lätta tår kunde äventyret trampas fram av de små och lite större deltagarna i Arabesques balettskola. Ungefär samtidigt framförde elever från C4-skolans estetiska program en familjeföreställning i Tivoliparken, under namnet ”Vår dans”. Och senare på kvällen framförde Kristianstads nya dansgrupp Dat.com ännu en dansteaterkabaré i Spelhålan på Barbacka.

Dat.com hade annars premiär under lördagseftermiddagen, inför en nyfiken publik i en fullsatt spelhåla. Under nära 40 minuter fick publiken se explosiv och expressiv dans av 16 dansare, till koreografi av Marianne Wikström. Till musik av David Byrne, James Brown och Jan Garbarek framfördes danserna inför de hänförda åskådarna. Efter varje scen applåderades det friskt och länge.

Scenerna var många och olika. Från att vara alla på scenen samtidigt, och framföra något som närmast kan beskriva som en disco-parodi eller skoldans-parodi, till danser där enbart två unga personer lyckades fylla ut hela scengolvet, utnyttja varje millimeter till sina känsliga fötter och ge intryck av att behärska dansen till fulländning. Obehagligast var kanske numret där en slipsklädd yngling agerade tyrann, och lekte med dansare och danserskor som vore de marionetter. Genom de osynliga banden styrde han dem vart han ville, i en miljö som var fylld av rök och suggestiv havsmusik. Illamåendet spred sig i salongen när han drog upp en ung kvinna på benen, och omedelbart slog ner henne. Reste marionettkvinnan upp igen, klistrade på henne ett leende, och slog ner henne igen och upprepade detta beteende.

Andra scener var lika starka, om än inte lika obehagliga. Och de 16 dansarna i DansTeater Companie, eller Dat.com som det även kallas, kunde njuta av en lyckad premiärföreställning.

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons