Annons
Nyheter

Danska gängmedlemmar med svenska adresser ska synas

Lördag: Medlemmar ur danska mc-gäng som skrivit sig på adresser i Sverige ska granskas av polis och skattemyndigheter på båda sidor Öresund. Det handlar om ett femtiotal personer med kopplingar till kriminella mc-gäng som skrivit sig i södra Sverige.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2004

– Vi har tillsatt en specialgrupp, som får hjälp av personal från Told og Skat, polisen i Sverige och de svenska skattemyndigheterna, säger chefkriminalinspektör Per Larsen vid Köpenhamnspolisen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

I Danmark har polisen och skattemyndigheten på senare tid intensifierat granskningen av gängmedlemmarnas ekonomiska förehavanden. Det kommande samarbetet med de svenska myndigheterna kan ses som ett led i det arbetet. De danska gängmedlemmarna är sedan en tid tillbaka skrivna på olika adresser i främst Skåne. Men polisens underrättelsearbete har inte gett något klart besked på varför. Enligt svensk polis syns gängmedlemmarna sällan till på sina bostadsadresser.

Annons

Den danska polisens teori är att gängmedlemmarna söker sig till Sverige för att lättare kunna ägna sig åt ljusskygg verksamhet utan inblandning av myndigheterna. Svensk polis har inte samma möjligheter som de danska kollegorna att ta till metoder som exempelvis buggning och infiltratörer i jakten på grovt kriminella personer. Polis i Danmark har också större lagliga möjligheter att samköra olika myndighetsregister.

Redan för ett år sedan efterlyste danska rikspolitiker ett större samarbete de nordiska länderna emellan. De allt hårdare danska tagen mot den grova kriminaliteten riskerar att bli verkningslösa om brottslingarna kan härja fritt i grannländerna, hette det då. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons