Annons
Nyheter

Demonstrationen urartade – gatsten kastades mot polis och stadsbuss

(Uppdaterad 00.25) Klockan 20 startade gatufesten Reclaim Rosengård vid Shellmacken på Ramels Väg. Med hjälp av Sydsvenskan rapporterar YA och KB fortlöpande under lördagskvällen.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2009
Enligt en av aktivisterna, som vill vara anonym, stoppas inte gatufesten av det bryska välkomnandet från Rosengårdsborna. "Vi ska fortsätta", säger hon. Bilder: Jenny Leyman
Enligt en av aktivisterna, som vill vara anonym, stoppas inte gatufesten av det bryska välkomnandet från Rosengårdsborna. "Vi ska fortsätta", säger hon. Bilder: Jenny LeymanFoto: 
Bild: Jenny Leyman
Bild: Jenny LeymanFoto: 
Aktivisterna kastade flaskor och brandfacklor mot polisen. Några av föremålen träffade polisfordonen. Sydsvenskans Martin Rex rapporterar att stämningen är spänd. Bild: Jenny Leyman
Aktivisterna kastade flaskor och brandfacklor mot polisen. Några av föremålen träffade polisfordonen. Sydsvenskans Martin Rex rapporterar att stämningen är spänd. Bild: Jenny LeymanFoto: 

Manifestationen startade klockan 20. Nedan kan du följa kvällens händelser: 00.10En linjebuss träffas av en sten i rondellen och får en ruta krossad. Fordonet kan dock fortsätta. Vem som ligger bakom stenkastningen är oklart. 00.05Lugnet råder fortfarande i Rosengård. Polisen stannar för att hålla koll på de sista grupperingarna som dröjer sig kvar. Och enligt polisen finns det inga tecken på bråk och våldsamheter inne i centrala Malmö. 23.40Lars-Håkan Lindholm vid Skånepolisen säger att aktivisterna har uppgett för dialogpolisen att de ska bege sig in mot centrala Malmö.

– Vi följer dem noggrannt, säger han. 23.15.Ingen har gripits, omhändertagits eller skadats under kvällens händelser. Cirka 200 aktivister har rört sig i området under kvällen. Hur många poliser som har varit i tjänst är okänt. Klart är att de kommer från hela Skåne. 23.00Enligt aktivistnätverket Motkrafts hemsida avslutades gatufesten officiellt klockan 23. Stenkastning mot polis förekommer fortfarande. Utemöbler från McDonalds har släpats ut och lagts ut tvärs över vägen. Polisens piketbussar står uppställda som vägspärr. 22.55Gatsten har kastats mot en piketbuss. Polisen skingrade aktivisterna genom att köra rakt igenom folkmassan. 22.45Ett hundratal demonstranter, som tågade mot stan, vänder sig helt plötsligt om och rusar mot de efterföljande poliserna. Polismännen tvingas fly. Aktivisterna beger sig återigen mot macken och McDonalds.

Annons

– Just nu avvaktar vi lite och ser vad som ska hända. Vi vet inte exakt vad de har för sig, säger Lars-Håkan Lindholm vid Skånepolisen. 22.35Aktivisterna och lastbilen lämnar Rosengård och beger sig in mot stan, i riktning mot Wachtmeisters väg. Därefter ska gatufesten vara över, enligt deltagarna själva. Två personer har stannat kvar för att plocka upp skräp efter manifestationen. 22.20Polisen beskriver läget som lugnt och under kontroll. 22.10Inga fler föremål har kastats mot polisen. Aktivisterna dansar och spelar musik vid högtalarbilen. De är omringade av polisen vid Preemmacken. 21.55Aktivisterna vecklar ut en banderoll. Budskapet lyder: Fuck Aina. 21.50Helt plötsligt kastar några av aktivisterna flaskor och brandfacklor mot polisen. Några av föremålen träffar polisfordonen. Polismännen tar på sig sina hjälmar och står bakom sina bilar. Sydsvenskans Martin Rex rapporterar att stämningen är spänd. 21.45Polisen säger sig ha god kontroll över situationen. Skånepolisens informatör Lars-Håkan Lindholm uppger att ingen har omhändertagits eller gripits efter det inledande tumultet då aktivisterna jagades bort. Det är heller ingen som har rapporterats skadad.

– Just nu är det lugnt på platsen. Det är stiltje, säger han. 21.25Högtalarbilen rullar ut mot Thomsons väg. Mycket folk är i omlopp och många har samlats kring lastbilen. 21.15Läget är lugnt vid Preem-macken. Från högtalarna på bilens tak strömmar musik. 21.05Aktivisterna håller tal och spelar musik från sin lastbil som står vid Preem-macken. Reclaim-deltagarna är uppskattningsvis 30 till antalet. Ungefär ett hundratal Rosengårdsbor betraktar dem på avstånd. Det gör även polisen. 20.45Högtalarbilen som nu omringas av ett 40-tal maskerade aktivister har förflyttats till Preemmacken. Polisen står uppställd mellan Rosengårdsborna och Reclaim-deltagarna. Skånepolisens Charley Nilsson säger att det är lugnt på platsen rent polisiärt sett. 20.30Till Sydsvenskan säger en av "motdemonstranterna" att de redan tidigare under dagen hade bestämt sig för att gå emot deltagarna i Reclaim Rosengård.

– De kommer hit och ställer till problem och vi vill inte ha dem här. Det blir bara en massa våldsamheter som ger Rosengård dåligt rykte. De kan väl ha sina fester hemma i Limhamn, säger Mohammed Aburid och undrar varför Reclaim-deltagarna är maskerade. Hans vän Ali Finjan instämmer.

– De vill bara sabba och förstöra. Jag hoppas aldrig att de kommer hit igen. Vi vill ha det lugnt och vi är glada för att polisen är här, säger han. Enligt en av aktivisterna, som vill vara anonym, stoppas inte gatufesten av det bryska välkomnandet.

– Vi ska fortsätta, säger hon. 20.25Enligt Sydsvenskans reporter på plats har deltagarna i Reclaim Rosengård körts bort från rondellen av en uppretad folkmassa. Samtliga tvingades att fly till McDonalds. 20.20Slagsmål bryter ut i rondellen. Några personer ger sig på en röd minilastbil och försöker riva ner banderoller. Många Rosengårdsbor protesterar högljutt mot högtalarbilen. Stämningen är upprörd. 20.10En grön minibuss med stora högtalare på taket har parkerats vid Shellmacken. I rondellen har ett 40-tal personer samlats. Amiralsgatan är avspärrad i båda riktningar. 19.55Enligt Charley Nilsson, Skånepolisen informatör, är läget lugnt i Rosengård. Grupperingar börjar samlas.

– Vi har mannat upp rejält under kvällen för att kunna möta alla eventualiteter och för att kunna föra en dialog med de boende samt med de som deltar i arrangemanget, säger han.

Niklas Lundell och Martin Rex/Sydsvenskan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons