Annons
Nyheter

Diskriminerande tandvård

Nyheter • Publicerad 23 januari 2004

Brrrrr ... Vintern tycks nu ha tagit ett järngrepp om oss. Att ta sig till jobbet i 15 graders kyla bet och sved i skinnet. Telefonen hos jourhavande var dock inte kall. Samtalen var många och de som ringde ville ventilera aktuella händelser, göra påpekanden och efterlysa försvunna saker.

– Ren diskriminering. Det anser en Fjälkingebo om det nya högkostnadsskyddet inom tandvården.

Annons

– Att gränsen går vid 20 års ålder är väl okej men vi som är mellan 42 och 65 år och ålderspensionärer, var hamnar vi någonstans? Skall vi betala allt själva? Får man göra så här mot en grupp i samhället? Jag anser att det här är ett fall för diskrimineringsombudsmannen, säger han.

– Jag tycker det är en bra grej för ungdomar att ta det här erbjudandet liksom för äldre men protesterar mot att vi som befinner oss i gränslandet får stå för allt om vi till exempel får en sjukdom i käften.

Gågatan och trafiken kring Domus tycks engagera Kristianstadsborna. Varje dag inkommer synpunkter kring detta.

En äldre man från Kristianstad anser att det är felplanering.

– Varför inte göra en vändplats i Boulevarden strax nedanför Domus? Då slipper man trafiken på gågatan. Lösningen med en handikapplats utanför SEB är bra men vi som använder parkerings- och handikapplatsen tvingas ju upp i Boulevarden efter uträttat ärende. Om man gjorde en vändplats så skulle detta elimineras.

– Nu kan jag inte vara tyst längre. Så inleds nästa samtal som kommer från en kommunmedborgare.

– Jag är verkligen bekymrad över att bo i en kommun med så otroligt lite styrning som våra politiker utövar på hur tjänstemännen sköter sig. Det som sker på C4 Teknik, C4 Energi, Nosabyskolan, räddningschefen, Socialförvaltningens ideliga förändringar, nuddisar och mobiltelefoner – ja, jag skulle kunna göra listan ännu längre, är häpnadsväckande. Jag är också bekymrad över politikernas dåliga sätt att leva och vara. Det är en stor slapphet i samhället i dag, säger mannen.

Jeanette Olsson bor på Gamla Fjälkingevägen i Hammar och är ledsen för att hennes långhåriga dvärgtax, som lystrar till namnet Lillan, sprungit bort.

– Hon försvann i onsdags vid 11-tiden och är lite skygg, berättar Jeanette. Jag har polisanmält försvinnandet, gjort eftersökningar i området och i radio men utan resultat. Jag oroar mig eftersom det är så kallt just nu. Om någon sett taxen eller kan ge tips så att jag hittar henne så går det bra att ringa telefon 044- 21 43 88 eller 0737-033507.

Annika i Kristianstad vill göra en liten efterlysning. I tisdags efter ett besök på kvinnokliniken i Kristianstad råkade hon av misstag ta fel kappa. Eftersom hon i sin egen kappa hade en mobiltelefon så vill hon nu efterlysa kappan.

Annons

– Den som har min kappa kan ringa telefon 044- 10 18 10 eller 044- 13 61 45.

– Sänk hastigheten till 50 kilometer genom hela Österslöv.

Den vädjan kommer från en dam i Kristianstad som ofta brukar passera där. Hon irriteras över att om man kommer från Kristianstad så är det 90 kilometer, sedan blir det 50, 70, 50, 70 och sedan 90 genom samhället.

– Sträckan genom Österslöv är ju inte mer än cirka 1 500 meter. Jag tycker att hastighetsbestämmelserna är idiotiska, förvillande och borde ändras. Sitter man i tankar hinner man inte tänka på vilken hastighet som gäller, säger damen.

Signaturen "Lurad" vill höja ett varningstecken när det gäller 0771-numret. Alltfler företag inför detta och säger att kostnaden är som ett lokalsamtal när man ringer.

– Så är inte fallet, säger "Lurad". Jag har pratat med Telia som säger att öppningsavgiften är 53,5 öre och minutenpriset 23 öre dygnet runt. Som det är i dag så är öppningsavgiften för ett lokalsamtal 40 öre och minutenpriset 23 öre dagtid och 11,5 öre kvällar och helger. Alltså kostar ju ett 0771-nummer inte som ett vanligt lokalsamtal utan betydligt mer. Och eftersom man oftast ställs i kö kan det ju bli dyrt.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons