Annons
Nyheter

Dyrare mjölk ska rädda Milkobönder

Mejeriföretaget Milko höjer i nästa vecka mjölkpriset med en krona. Hela höjningen går till mjölkbönderna, skriver Milkos ordförande Per Åsling och vd Erik Gumabon på DN-debatt.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2009

Anledningen är att sjunkande världsmarknadspriser lett till kraftigt minskade intäkter för mjölkbönderna. Många mjölkbönder ger upp och på ett år har Sverige fått 8 800 färre mjölkkor.

De europeiska mejeriföretagens betalning till mjölkbönderna har sänkts med i genomsnitt 31 procent sedan slutet av 2007, skriver Milkoledningen.

Annons

Den prishöjning som Milko genomför beräknas ge mjölkbönderna åtta procent mer i månaden. Den har under sommaren accepterats av de fyra största livsmedelskedjorna ICA, Coop, Axfood och Bergendahls.

Milko redovisar en Sifomätning som visar att 9 av 10 kunder är redo att betala en krona mer för mjölken om höjningen går oavkortat till mjölkbönderna.

Cirka 850 bönder i Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Jämtland, Ångermanland, Medelpad, Värmland, norra Dalsland och norra Västmanland levererar sin mjölk till Milko.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons