Annons
Nyheter

En trea blir 100 kronor dyrare

KRISTIANSTAD. Hyrorna inom ABK:s bestånd kommer att öka med 2,5 procent. Det meddelar ABK och Hyresgästföreningen efter att de avslutat förhandlingarna.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2004

Hyresökningen blir för de flesta lägenheter inom beståndet 18,6 kronor per kvadratmeter och år.

Det innebär att en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter i snitt kommer att kosta 108,50 kronor mer per månad.

Annons

Den som har en etta på 40 kvadrat kommer att få betala 62 kronor mer i månaden, medan de med större lägenheter, på runt 105 kvadrat, får en ökning med 163 kronor.

Hyresökningen gäller generellt inom ABK:s bestånd, som omfattar 8 750 lägenheter i kommunen.

Garage, p-platser och lokaler som inte är indexreglerade berörs inte av förhandlingen. Där kan ABK istället ta ut marknadshyror.

Däremot kan det komma att bli lite rabatt på höjningarna för vissa hyresgäster. De lägenheter som har egen sophantering får hyresökningen nedskriven med två kronor per kvadratmeter och år. Lägenheter som har kallhyra slipper fem kronor per kvadratmeter och år, och de med eget vatten får en rabatt på två kronor.

Det innebär att vissa kan få maximalt nio kronors rabatt på hyreshöjningen och har då en höjning på 9,6 kronor per kvadratmeter och år istället.

ABK anser att det främsta skälet till hyreshöjningarna är allmän kostnadsutveckling, skatter och taxehöjningar som bolaget inte kan påverka.

Bostadsbolaget vd Leif Persson uppger att "hyresförhandlingarna har genomförts på ett bra sätt. Vi har fått förståelse för att vi måste ha täckning för de kostnader som vi inte kan påverka".

Clifford Johansen

Av Clifford Johansen Tel: 044-18 56 40 clifford.johansen@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons