Annons
Nyheter

Ett designpar och fyra möbler

Möbelmässan i Stockholm i februari var startskottet. Första kollektionen innehöll fyra möbler och designparet Svensson/Wingård driver nu eget.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
Med stolen Slim One vid havet. Olle Wingård och Ingrid Svensson driver designföretaget "Minus tio" sedan början av året. Bilder: Annica Jönsson
Med stolen Slim One vid havet. Olle Wingård och Ingrid Svensson driver designföretaget "Minus tio" sedan början av året. Bilder: Annica JönssonFoto: 

De begav sig till möbelmässan med en stol, ett bord, ett tidningsställ och en hylla. De mötte inredare, kunder och journalister och fick ett schysst bemötande.

- Det finns en linjei det vi gör, säger Ingrid Svensson. Vi jobbar tillsammans och trä är ett roligt material att skapa i.

Annons

Det är både privat och offentlig miljö som de vänder sig till och det är stilrena möbler, som passar in i olika sammanhang och som ska hålla under lång tid, som tilltalar dem.

- Vi försöker att jobba med olika idéer, säger Olle Wingård. Varför är exempelvis alla stolar så breda? De mäter normalt 40 centimeter eller mer. Vi bestämde oss för att göra den nättare och var nere på 25 centimeter. Men då såg det nästan lite sjukt ut.

Det blev 28 centimeter i stället och stolen "Slim One" är tillverkad i ask, svart eller klarlackad och med den tyngd som anstår en rejäl stol. Liten, stapelbar och bekväm.

Svensson/Wingård är ett parockså privat och träffades under studietiden i Lund. Han läste till produktutvecklare, hon till arkitekt. De flyttade till Göteborg och han byggde på med snickarutbildning.

När egna företaget "Minus tio" blev till var flytten till Malmö självklar. De längtade tillbaka till Skåne, men ser också många fördelar med Malmö.

- Och så har vi varandra att bolla idéer med, säger Ingrid Svensson. Det är en styrka.

"Minus tio" för tankarna till en strålande vinterdag med minus tio grader - skarp, klar, minnesvärd.

- Den dagen bär vi med oss när vi ritar våra möbler, säger Ingrid Svensson.

En förhoppning är att kunna sälja mer på export. De finns redan i Holland och har tankar på Gulfområdet.

- Det kan låta stort, men vi fick kontakter på möbelmässan och där finns ett intresse för skandinaviska produkter, säger Olle Wingård.

Annons

Fokus är också inriktatpå nästa möbelmässa och att kunna presentera nya produkter som ger uttryck för deras kvalitetstänkande och formgivning.

Men just nu handlar det om lata dagar i sommarstugan i Åhus, om att få äta glass och grilla, ta en promenad på stranden.

- Man blir mer och mer feg när det gäller att bada, säger Ingrid Svensson som har tillbringat sin barndoms somrar i stugan.

Hon är uppväxt på Skepparslövs gård, har gått i skolan i Vä och på Österänggymnasiet.

De bär med sig var sin stol ner till stranden för fotograf Annica Jönssons skull. De blickar ut över det spegelblanka vattnet och mot framtiden.

Mot möjligheterna att skapa stark plattform för "Minus tio".

Karin Hallengren

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons