Annons
Nyheter

Faran är nu över i Nogersunds hamn

Publicerad första gången 08.01. Arbetet med att oskadliggöra senapsgasen i Nogersunds hamn i Blekinge avslutades tidigt på fredagsmorgonen. Senapsgasen neutraliserades av kemdykare från räddningstjänsten.
Nyheter • Publicerad 6 april 2001

– Det har inte varit några problem under natten. Saneringen har flutit enligt planerna, sade räddningsledare Kenneth Bergdahl till TT.

Vid femtiden på morgonen var själva neutraliseringen av gasen klar.

Annons

–Nu ska vi ska bara sanera själva hamnplanen. Sedan är vi klara, sade Kenneth Bergdahl.

Det vars sedan polisens bombgrupp från Malmö på torsdagskvällen tagit ut tändröret för att oskadliggöra den trotyl som hittats i behållaren som saneringen kunde påbörjas.

Totalt fick ett 40-tal bostadshus evakueras under desarmeringen. Strax efter klockan 21 fick de evakuerade som samlats i hembygdsgården beskedet att de kunde återvända till sina hus igen.

Tändröret fördes till en grusgrop ett 100-tal meter bort, där det senare sprängdes.

Arbetet med att neutralisera senapsgasen inleddes sedan. Arbetet utfördes av kemdykare iförda dräkter som skyddar mot den giftiga gasen.

Klockan åtta på morgonen ska också den fiskebåt som bärgade senapsgasen kontrolleras av Kustbevakningen, så att den är garanterat fri från senapsgas.

Troligen kommer sedan gasbehållaren att slängas tillbaka i havet. Det anses säkrare att ha den på havets botten, eftersom eventuella rester av senapsgas inte sönderdelas om temperaturen är under 14 grader.

Det var sent i onsdags kväll som tre fiskare rapporterade att de hade hittat en senapsgasgranat till havs och lagt upp den på kajen i Nogersund, ett fiskesamhälle med omkring 600 invånare, nära Sölvesborg i Blekinge.

Den cylinderformade behållaren var en meter lång och 35 centimeter i diameter. Denhade förmodligen legat på havets botten sedan andra världskriget.

Lennart Svenezon och TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons