Annons
Nyheter

Färre söker asyl i Sverige

Antalet asylsökande minskade med 17 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året, visar Migrationsverkets delårsrapport till regeringen som Sveriges Radio Östergötlands nätupplaga har tagit del av.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2009

Det är en utveckling i helt motsatt riktning jämfört med övriga Europa, där antalet asylsökande i genomsnitt ökade med 18 procent under första halvåret.

Mellan januari och juni förra året ansökte 12 270 personer om asyl i Sverige. I år är motsvarande siffra 10 135. Främst beror det på att antalet irakier som söker asyl i Sverige har minskat med 74 procent jämfört med samma period förra året.

Största gruppen asylsökande är nu i stället somalier. Hittills har 2 074 personer från Somalia sökt asyl i Sverige, enligt SR Östergötland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons