Annons
Nyheter

Fler gäss i årets räkning

KRISTIANSTAD. Betydligt fler gäss har valt att stanna i trakten i år. Kanadagässen visade sig vara tre gånger fler när Nordösta Skånes Fågelklubb räknade dem i lördags.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2004
På söndagen fortsatte fågelklubben med kustvandring och fågelspaning i Äspet, men då var det inte längre fråga om gåsräkning.
På söndagen fortsatte fågelklubben med kustvandring och fågelspaning i Äspet, men då var det inte längre fråga om gåsräkning.Foto: 

Över hela Nordeuropa räknade ornitologer och fågelskådare alla sjöfåglar under helgen. Det var den största undersökningen på 15 år.

Sedan 60-talet har man hållit stora räkningar av olika fågelarter för att se vilka arter och våtmarker som är hotade.

Annons

- Det handlar både om behov av kunskap och naturvårdsplanering. Vi kan se vilka områden som är skyddsvärda och hur många som finns i Europa, förklarar Leif Nilsson som är forskare vid zooekologiska institutionen på Lunds universitet och håller i den svenska delen av undersökningen. När det gäller gässen finns det en konflikt mellan naturvården som vill ha många gäss och lantbrukarna som får sina grödor uppätna och gärna vill se färre gäss.

När Nordöstra Skånes fågelklubb hade räknat på tolv platser kring sjöar och vattendrag i Kristianstad och Bromölla på lördagen visade det sig att sädgässen var 10[spatie]326 jämfört med 8[spatie]500 förra året.

Dessutom var kanadagässen nästan tre gånger fler i år, 1[spatie]382 jämfört med 500 förra året.

- Det skiftar väldigt mycket beroende på hur de flyttar. Förra året var det väldigt kallt. De vill ligga i vatten för att undvika rävar. Fryser det flyttar de på sig för att hitta öppet vatten, säger Ulf Jungbeck från fågelklubben. En art som går stadigt framåt är grågässen som i år räknades till 281. De häckar i trakten på sommaren och fram till början av vintern.

- Om det är väldigt kallt drar de söderut, men eftersom det inte varit så kall vinter hittills så har de stannat, förklarar Evert Valfridsson från fågelklubben.

Dessutom såg de 82 bläsgäss, sex spetsbergsgäss och en vitkindad gås under lördagen.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons