Annons
Nyheter

Förhandling om Svalan slutade i oenighet

KRISTIANSTAD. De centrala förhandlingarna i onsdags om föreslagna neddragningar på Svalans förskola i Kristianstad slutade i oenighet. Facket tänker nu föra ärendet vidare till arbetsmiljöinspektionen.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2004

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat är besparingarna tänkta att genomföras på två sätt. Härlövs skolområde har föreslagit att dels dra ner antalet anställda på förskolan från 16,06 tjänster till 13,65, dels öka antalet barn på avdelningarna från 73 till 81.

Fackliga företrädare inom Kommunal och Lärarförbundet oroar sig för vilka konsekvenser neddragningarna får för personalen, framför allt vad gäller arbetsmiljön. I en konsekvensutredning som skyddsombuden har gjort pekas bland annat risken för ökad sjukfrånvaro och mer övertid.

Annons

- Förskollärare har redan i dag en betydligt högre sjukfrånvaro än genomsnittet i kommunen, påpekar Odd Skyllberg på Lärarförbundet. Vid förhandlingen konstaterade parterna att personalen på Svalans förskola redan under hösten dragits ner till ungefär 15 tjänster. Facken föreslog som kompromiss att neddragningen skulle stanna vid det. Arbetsgivaren var också beredd att kompromissa, men ville dra ner ytterligare till 14,5 tjänster. Det sa facken nej till och förhandlingarna slutade i oenighet.

- Det är positivt att arbetsgivaren är lyhörd för de anställdas situation, men kommunen går oss inte tillräckligt till mötes, kommenterar Karin Björk, Kommunal.

Lärarförbundet och Kommunal tänker nu be arbetsmiljöinspektionen att förbjuda kommunen att genomföra neddragningen.

- Jag menar att här far människor illa. Då kan vi inte bara sitta och titta på, säger Odd Skyllberg.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt barn- och utbildningsförvaltningens personalchef Marie Söderqvist för en kommentar.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons