Annons
Nyheter

Från lärare till fårfarmare

Lockropen och en spann med pellets får lammen att komma över det stora fältet. Först i lite långsam takt, tvekande, med lyfta huvuden. Sedan som ett rullande pärlband, när någon av dem tar sats och hela flocken följer efter. Är Blomman med? Eller var är hon?
Nyheter • Publicerad 18 juli 2008
En vy från de skotska böljande bergen? Nej, men Madeleine och Evelina Johnsson med tackorna i hagen på andra sidan vägen i byn Lillehem, i norra delen av Österlen. Tackorna har själva påverkat naturen genom att vandra eller gräva i sanden.
En vy från de skotska böljande bergen? Nej, men Madeleine och Evelina Johnsson med tackorna i hagen på andra sidan vägen i byn Lillehem, i norra delen av Österlen. Tackorna har själva påverkat naturen genom att vandra eller gräva i sanden.Foto: 
Varenda får på gården har sitt individnummer fäst på örat. Är detta måne 1061?
Varenda får på gården har sitt individnummer fäst på örat. Är detta måne 1061?Foto: 
På Lillehems gård finns drygt 200 tackor och 325 lamm. Vardag för Christian, Madde och Evelina Johnsson. BILDER: LASSE OTTOSSON
På Lillehems gård finns drygt 200 tackor och 325 lamm. Vardag för Christian, Madde och Evelina Johnsson. BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 
När Madde ropar på lammen kommer de först lite försiktigt smygande, sedan i full fart.
När Madde ropar på lammen kommer de först lite försiktigt smygande, sedan i full fart.Foto: 
Några lamm blir flasklamm, kommer mer nära och är lättillgängliga. Pelletshinken är också uppskattad, det har Christian och Evelina lärt för länge sedan. Blomman heter deras favorit för året, hon ska stanna hos familjen.
Några lamm blir flasklamm, kommer mer nära och är lättillgängliga. Pelletshinken är också uppskattad, det har Christian och Evelina lärt för länge sedan. Blomman heter deras favorit för året, hon ska stanna hos familjen.Foto: 

Egentligen är inte hela flocken samlad på en och samma plätt. I verkligheten är det flera mindre hjordar, som kommer "rinnande" över fältet från olika håll och kanter. Och i ärlighetens namn finns några tackor med i flocken.

- Det är de som har lammat senare på säsongen. För de andra lammen, som skiljdes av i helgen, är det bra att några tackor finns kvar och håller lite ordning, säger Madeleine Johnsson.

Annons

Hon är fårfarmare sedan några år, då hon lämnade anställningen som lärare och tog över föräldrarnas verksamhet med köttrasfår.

Familjen kom ursprungligen från Höllviken, och hade ingen erfarenhet av lantbruk alls. Föräldrarna är självlärda, och Madde, som hon kallas, likaså. Man får lära av andra, fråga de som vet bättre och ta hjälp av information som går att få via internet.

Det är via internetchefredaktören hittar Lillehems Gård som en av medlemmarna i Regional Matkultur Skåne. Har vi gjort något jobb där? Naej. Hög tid att boka ett möte alltså.

- Vi har ingen gårdsbutik med försäljning, men visst kan man beställa ett helt eller halvt lamm, och få det styckat som man vill, berättar Madde vid det stora köksbordet. Hon samarbetar med ett slakteri i Spjutstorp. Det är via slakteriet som gårdens lamm blir mat hos Brösarps Gästis, vid Drakamöllans Gårdshotell och via Monica Frangeur, som startade Regional Matkultur Skåne. Från slakteriet levereras en hel del till Göteborgstrakten.

Lammen föds upp påmarker fria från konstgödsel, och hela verksamheten följer fårens normala livscykel. Det betyder betäckningar från slutet av november, med åtta renrasiga baggar som fördelas på de drygt 200 tackorna. Och lamningsperioden som startar i april är verkligen intensiv, dygnet runt. De flesta föds inom loppet av tre veckor. Vill tackorna lamma inne gör de det - särskilt nattetid, då ska de vara i den stängda maskinhallen. Annars blir det ute. Och det gäller för Madde och hennes man plus föräldrar att övervaka så mycket som det bara går. 20-30 lamm om dagen är ett utmärkt tempo, säger hon.

- Inte så mycket för att lammen ligger tokigt, även om det också förekommer, utan för att en lammande tacka har förmåga att sätta igång lamningen hos en annan. Och lammen kommer i ganska tät följd. Så om lamm nummer två, "fel" lamm, börjar dia hos en annan tacka medan mamman är upptagen med det första vill mamman inte ta emot "tvåan" utan stöter bort det.

Då får familjen onödigt många flasklamm att hålla reda på. Och flasklamm har man varje år ändå.

- Ja, det händer att en tacka får tre lamm. Hon klarar inte att föda upp tre som blir lika bra, därför är det bättre att göra flasklamm av det minsta så att alla får bra förutsättningar.

Vikten är förstås oerhört väsentlig när det handlar om lamm uppfödda för köttets skull.

Stammen av tackor på gården är blandningar av texel och suffolk, med visst inslag av gotlandsfår som är ett pälsfår. Dessa baggar är mindre, och lämpar sig bättre att betäcka ungtackorna med, eftersom lammen inte blir för stora och svåra att föda fram.

Annons

När de individmärkta lammenär fem-sex månader går de till slakt. Från mitten av augusti och ett par månader framåt är det full rulle.

Beteslamm ger bäst ekonomi, eftersom bete är det mest ekonomiska fodret. Och Madde förfogar över nästan hundra hektar betesmark, utan konstgödsling. Men lammen vägs noga och får tillskott om så behövs ju närmare slakt tiden drar sig.

Maddes lammgryta

Detta är en gryta som jag ofta gör storkok av, då den bara vinner på att stå och bli extra mustig. Lammköttet läggs i en marinad över natten och tillagas dagen efter.

2 kg lammkött, t ex bog, grytbitar

eller halsskivor

6 morötter i slantar

1 kålrot i tärningar

1 palsternacka i tärningar

4 hg färska champinjoner, delade i halvor

Annons

2 burkar kalamataoliver

4 dl turkisk yoghurt

majsena, redning, brun

Marinad:

4 gula lökar som rives grovt på ett rivjärn

1 vitlök solo som pressas

2 förpackningar krossade tomater med

basilika

4 dl rödvin

0,5 dl olivolja

Annons

3 dl vatten

3 lagerblad

1,5 msk timjan

1,5 msk mejram

1,5 msk rosmarin

1,5 msk basilika

1,5 msk oregano

1 msk grovmalen svartpeppar

2 tsk salt

1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Blanda ihop marinaden, lägg i köttet och ställ i kylskåp över natten.

Annons

2. Låt grytan koka upp och småputtra i en timme. Späd eventuellt med vatten. Lägg i morötter, kålrot och palsternacka och låt småputtra i ytterliggare en halvtimme.

3. När tio minuter återstår av koktiden lägger du i champinjoner, oliver och turkisk yoghurt. Krydda mer efter tycke och smak och red med majsena.

4. Servera med ris och en grönsallad.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons