Annons
Nyheter

Fridolin utvisad från Israel

Att en svensk folkvald blir utslängd från Israel får små konsekvenser för relationen mellan Sverige och Israel.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Men onekligen har miljöpartisten Gustav Fridolin skapat uppmärksamhet kring den omstridda muren på Västbanken.

Det är inte ovanligt att fredsaktivister grips och utvisas från Israel och det brukar inte bli några större reaktioner. Men den här gången var det annorlunda.

Annons

Internationella nyhetsbyråer rapporterade under nyårshelgen om det ovanliga i att en parlamentariker greps och utvisades. Och i Sverige fick förstås händelsen stor uppmärksamhet.

– En parlamentariker har en särskild ställning i ett sådant här sammanhang, om än inte i formell mening, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på internationella relationer.

Svår avvägning

Han tror att Gustav Fridolin blev en obekväm överraskning för de israeliska myndigheterna när det stod klart vem de gripit. Frågan om utvisning eller inte hade säkert inget självklart svar.

– Det måste varit en svår avvägning. Om han inte utvisades kunde han använda sin närvaro till vad de anser vara politisk propaganda, om han däremot skickas hem skulle det kunna leda ännu mer uppmärksamhet, säger han.

Slutligen gjordes dock bedömningen att utvisning var det bästa. Ulf Bjereld tror inte att de internationella relationerna påverkas i någon större omfattning.

–[EnSpace]Det beror i viss mån på hur svenska regeringen bedömer utvisningen. Om den anses politiskt olämplig men formellt riktig kommer den inte att få någon betydelse alls. Om svenskarna däremot bedömer att israelerna inte hade legitim rätt att gripa honom tror jag att regeringen i någon mening tar officiellt avstånd från utvisningen. Men det kommer inte att påverka relationerna över tid, säger han.

Konsulärt avslutat

Utrikesdepartementet (UD) har under helgen följt utvecklingen, men eftersom Gustav Fridolin valt att inte överklaga utvisningsbeslutet görs inget mer för närvarande.

– Det konsulära ärendet med en frihetsberövad svensk är avslutat. Jag kan inte just nu se att det kommer fortsätta på något sätt, säger Maria Håkansson vid UD:s presstjänst.

Annons

Utrikesminister Laila Freivalds låter hälsa att hon nu inte vill kommentera fallet.

Varg Gyllander/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons