Annons
Nyheter

Fritt fram att välja verkstad vid service

KRISTIANSTAD. Sedan oktober förra året är det fritt fram för alla bilägare att välja verkstad vid service. Det behöver inte vara en märkesverkstad för att garantin ska gälla.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2004

Under januari är Mekonomen på turné runt om i landet för att informera om de nya reglerna, som EU har beslutat om för att stärka konkurrensen.

På onsdagskvällen var ett knappt 50-tal bilreparatörer inbjudna till Grand Quality Hotel i Kristianstad, däribland Micke Hägg från Häggs Bilservice i Kristianstad.

Annons

- Jag tror att de nya reglerna betyder ett stort uppsving för oss, för vi tar halva priset för en service jämfört med märkesverkstäderna, förklarar han.

För informationen svarade Rasmus Viebke och Anders Persson, ställföreträdande butikschef för Mekonomen i Helsingborg respektive butikschef för Mekonomen i Kristianstad.

- Den som köpte till exempel en ny Volvo var tidigare tvungen att serva bilen hos Volvo för att nybilsgarantin skulle gälla, men så är det inte längre, utan det går lika bra att lämna in den till en annan verkstad, så länge den kan garantera att arbetet blir fackmannamässigt utfört och att reservdelarna är originaldelar eller av motsvarande kvalitet, berättar de. Och det understryker de med emfas.

- Det går alltså inte att låta grannen göra jobbet eller att göra det själv, och alla verkstäder säljer tyvärr inte originaldelar eller motsvarande.

Enligt dem vinner alla parter på de nya reglerna, främst konsumenterna, men störst krav på anpassning ställs på märkesverkstäderna.

- Men hanterar de det rätt så förlorar de inte kunder, utan kan istället vinna fler.

Tidigare kunde märkesverkstäderna också vägra att lämna ut specifik teknisk information, som är nödvändig för att kunna serva eller reparera ett visst bilmärke. De nya reglerna förhindrar dock detta.

- De kan fortfarande ta betalt för informationen, men den ska vara lika lättillgänglig för alla och inte vara dyrare för någon, berättar Rasmus Viebke och Anders Persson.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons