Annons
Nyheter

Fuglesang i rymden igen

Rymdfärjan Discovery har skjutits upp från Kennedy Space Center i Florida. Ombord finns svenske Christer Fuglesang som gör sin andra rymdfärd.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2009
Christer Fuglesang är på väg ut i rymden igen. Bild: Scanpix
Christer Fuglesang är på väg ut i rymden igen. Bild: ScanpixFoto: 

Uppskjutningen gick helt enligt planerna och efter drygt åtta minuters uppstigning lade sig Discovery i omloppsbana runt jorden.

Det är Nasas 128:e uppdrag i rymden med den åldrande rymdfärjeflottan. Under den 13 dagar långa resan ska Discovery leverera utrusning och förnödenheter till rymdstationen ISS. Tre rymdpromenader står på programmet och den svenske astronauten Christer Fuglesang ska delta i två av dem.

Annons

Discovery ska enligt planerna docka med rymdstationen ISS på söndag kväll (natten till måndagen svensk tid).

Fuglesang och de övriga sex i besättningen hade spänt fast sig i sina säten på rymdfärjan Discovery för tredje gången på mindre än en vecka.

Det första försöket att komma iväg stoppades i tisdags av åskoväder vid Kennedy Space Center i Florida, och en krånglande bränsleventil fick teknikerna att avbryta det andra försöket i onsdags morse. Osäkerheten kring ventilen fick Nasas experter att skjuta på planerna ytterligare en gång, från fredag till lördag morgon.

En stund före midnatt avslutades tankningen av Discovery. Den externa tanken fylldes med nästan två miljoner liter flytande väte och syre &tstr; bränsle som kommer att ta åtta minuter för färjan att sluka innan den nått omloppsbanan.

Beräknat på ett literpris på 50 cent kostar en full rymdfärjetank en miljon dollar, motsvarande cirka 7,1 miljoner svenska kronor.

Medan förberedelserna fortsatte höll Nasas meteorologer ett vakande öga på himlen och dataskärmarna.

Ombord på Discovery finns sju ton utrustning som ska fraktas till internationella rymdstationen ISS, som närmar sig fullbordan efter mer än tio år.

Utöver de sju besättningsmedlemmarna finns ytterligare sex levande varelser ombord på rymdfärjan. Det är sex möss. Tre av dem har genmanipulerats för att användas i forskning kring förlust av benmassa, i hopp om att hitta nya behandlingar mot benskörhet.

Under natten, svensk tid, inför uppskjutningen skickade Fuglesang flera inlägg på mikrobloggen twitter. I det sista, skickat omkring fem timmar före starttiden, skrev han:

"T&tstr;4:50 Åt min hamburgare. Påklädning om 20 min. "Signing off" igen och hoppas var tillbaka on-line om 2 veckor (och inte tidigare:-) )"

Annons

Inte heller vid Christer Fuglesangs första rymdfärd i december 2006 kom inte rymdfärjan iväg på första försöket; strax innan Discovery skulle lyfta kom besked om att uppskjutningen ställdes in på grund av dåligt väder.

Två dygn senare, strax före klockan tre på morgonen den 10 december svensk tid, gjordes ett nytt försök &tstr; och då gick det vägen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons