Annons
Nyheter

Genombrott i jakten på bevis

Skånepolisen anser sig ha åstadkommit något av ett litet genombrott i jakten på bevis som kan knyta den 45-åring som just nu sitter anhållen misstänkt för pyromandåden i Simrishamn.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Foto: 

- Vi har säkrat spår som kan ha betydelse. Det är ett litet genombrott på så sätt att jag nu ser mer positivt på möjligheterna att få honom häktad, än vad jag gjorde i dag (läs i går) på morgonen, säger Anders Carlsson, spaningsledare och chef för kriminaljouren.

Vilken typ av bevis som säkrats vill Carlsson inte gå närmare in på. Materialet ska dock ha säkrats på en av de brandplatser som på onsdagsmorgonen eldhärjades i Simrishamn. Anders Carlsson räknar också med att Magdalena Holmberg, åklagare och förundersökningsledare, ska begära honom häktad misstänkt för mordbrand redan under fredagen.

Annons

De förhör polisen haft med den anhållne under gårdagen har inte gett något ytterligare.

- Han är inte speciellt talför, säger Anders Carlsson.

Skånepolisen har bedrivit en intensiv jakt på att samla bevis mot 45-åringen. Arbetet är en kamp mot klockan. Efter anhållandet har polisen 72 timmar på sig innan den misstänkte antingen måste släppas eller begäras häktad. I det här fallet är en häktningsframställan något som varken spanings- eller förundersökningsledningen vill överlåta till en av helgens jouråklagare och därför kommer ett beslut sannolikt redan i dag, fredag.

Ett 20-tal poliser har varit sysselsatta under hela torsdagen med dörrknackning, brandplatsundersökningar, insamling av uppgifter från vittnen och från allmänheten. Polisstationen i Simrishamn har hållits öppen och en polispatrull har varit parkerad på torget i Simrishamn.

Ett antal tips har också kommit in till polisen. Samtliga gås igenom av polisen och följer med i utredningen.

Samtidigt är polisen fortsatt intresserade av att fastighetsägare i området noggrant kontrollerar så att det inte ligger material framme som kan vara riggat för att flamma upp vid ett senare tillfälle.

- Det är viktigt. Det kan ju finnas bevis i det, säger en källa inom spaningsledningen.

Robert Jönson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons