Annons
Nyheter

Hårda regler för ny kustbebyggelse

BROMÖLLA.Bromölla har en vacker och särpräglad kust. Det ska den också förbli och därför vill länsstyrelsen att kommunen ska vara mycket restriktiv med bygglov nära stränderna.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2001

När länsstyrelsen nu lägger fram en ny rapport om Skånes kustområden, som ska ligga till bakgrund för så kallad "fysisk planering i kustzonen", är rekommendationerna klara. Kommunerna ombeds vara mycket restriktiva med att låta bostäder eller andra fastigheter byggas utmed kustlinjerna. Om man ens ska tillåta det över huvud taget.

Idag finns en mycket begränsad bebyggelse längs kuststräckan.

Annons

– Det bör endast ske mycket begränsade kompletteringar, manar länsstyrelsen. För Bromölla kommun innebär inte dessa snävare rekommendationer något speciellt. Länsstyrelsens åsikter är helt i linje med Bromölla kommuns.

– Ja, kommunen har sedan länge förstått att kustremsan är ovanligt värdefull, säger stadsarkitekt Bo Eklund.

Länsstyrelsen tycker också att kommunen ska vara mycket restriktiv med ett ge bygglov även till fritidshus utmed kusten. Även om det är i anslutning till redan befintliga fritidshus. Bara för några veckor sedan avslog kommunen en ansökan från en privatperson om att få bygga nära havet i Krogstorp, just med tanke på miljön i området.

– Det var för nära vattnet och det finns en del andra naturvärden i området också, säger Bo Eklund.

Fågellivet är rikt, betesmarken och de öppna strandängarna unika.

– Det finns ett ganska brett spektra med värdefulla miljöer, med tanke på hur kort vår kustremsa egentligen är, säger Bo Eklund. Länsstyrelsen går dessutom så långt att man säger nej till vindkraftverk utmed kusten mellan Åhus och Valje.

– Det är inte att rekommendera i detta relativt opåverkade kustavsnitt. Om så sker bör det göras i anslutning till redan gjorda ingrepp som Åhus hamn och Nymölla pappersbruk, skriver man i rapporten.

Dessutom tycker man att fågelskyddsområdena bör stärkas och utvidgas. Oavsett vilket är det alltså redan idag svårt att få bygglov utmed Bromöllas havskust.

– I den nya, föreslagna översiktsplanen finns förslag på att införa områdesbestämmelser, berättar Bo Eklund.

Det innebär att i vissa områden, som till exempel vid kusten, får man bara bygga med vissa material, arkitekturen kan kanske begränsas om man nu får bygga där över huvud taget.

– Det blir ett sätt att styra upp utformning och material för vissa utpekade områden. Det kan ge en bättre helhetssyn och underlätta för beslut i framtiden, säger Bo Eklund.

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons