Annons
Nyheter

Henrik Dagård talade om framgång

BROMÖLLA. Vad ger framgång? En kombination av naturlig talang, möjligheter och hårt arbete. I alla fall om man ska tro tiokamparen Henrik Dagård som föreläste på Industristiftelsens frukostmöte igår.
Nyheter • Publicerad 3 april 2001
Elitidrottaren. Henrik Dagård har en lång karriär som friidrottare bakom sig. I höstas gick drömmen om OS i uppfyllelse och han har fortfarande flera mål kvar som han vill nå. Bilder: PER ROSENQVIST
Elitidrottaren. Henrik Dagård har en lång karriär som friidrottare bakom sig. I höstas gick drömmen om OS i uppfyllelse och han har fortfarande flera mål kvar som han vill nå. Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 

Målsättning, motgång och framgång. Saker som förenar elitidrottarens värld med företagsledarens.

Igår föreläste tiokamparen Henrik Dagård på frukostmötet på Iföhus. Han talade om vägen till framgång och vikten av att ha en målsättning. Och att ha motgångar.

Annons

Jag tror att man måste ha motgångar för att kunna lyckas, säger Henrik Dagård.

Hans egen idrottskarriär har kantats av en rad motgångar. Skadorna har duggat tätt och Henrik Dagård har haft problem med såväl knän som hälsenor. Men av motgångarna har han lärt sig att komma igen, att inte ge upp.

Han började friidrotta som femtonåring och vid 18 års ålder hoppade han av skolan och satsade på idrotten på heltid. Han fick snabbt framgångar, men också skador. När han var 21 åkte han på idrpttsstipendium till USA och kombinerade träning med studier. Det var då han bestämde sig för att lyckas.

Där hände något radikalt. Jag lade om kosten och började läsa böcker om kost och mental träning. Innan hade jag inte tänkt så mycket på vad jag gjorde utan bara tränat, berättar Henrik Dagård.

Han pratar om vikten av att bestämma sig, att sätta upp mål. Att ha en plan och inte låta något komma i vägen. Och målsättningar är viktiga i hela livet.

När man har bestämt sig för att gifta sig följer månader av detaljplanering inför bröllopet. Men vad händer sedan, vad har man för målsättning med äktenskapet? Ofta går man bara på som om ingenting har hänt.

Henrik Dagård tycker att man ska sätta upp flera mål. Barriärbrytande mål som bör vara högre än vad man egentligen strävar efter, realistiska mål och trygghetsmål som man vet att man klarar av. Men den som har mål får också vara beredd på besvikelser.

Att klara av besvikelser är en del av det hela. Det är viktigt att inte förbereda sig för misslyckanden men man ska veta att de kommer, säger Henrik Dagård.

Motgångar och framgångar kantar såväl elitidrottarens som företagarens väg. Och Henrik Dagård drar hela tiden paralleller mellan de olika världarna.

Om ni tycker att något av det jag har sagt är positivt så ta med er det ut i livet. Det som var dåligt kan ni bara lämna kvar.

pernilla.fagerstrom@kristianstadsbladet.se1

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons