Annons
Nyheter

Högskolan Kristianstad blir gastronomiskt centrum

Ett stort steg mot Kristianstad som ett gastronomiskt centrum togs igår. Då beslutade nämligen regeringen att tilldela Högskolan Kristianstad de så kallade designpengarna, vilka är en förutsättning för att den gastronomiska högskolan skall kunna starta.
Nyheter • Publicerad 20 december 2002

– Det här är en väldigt rolig dag för Högskolan Kristianstad och hela den nordöstra regionen, nu när vi fått besked om att vi får designpengarna, säger rektor Bengt Lörstad.

Pengarna är ett stort genombrott för att kunna förverkliga planerna på en gastronomisk utbildning vid högskolan. De är nämligen en absolut förutsättning för utbildningen.

Annons

Regeringens beslut offentliggörs först på måndag.

– Men vi har fått underhandsbesked om att vi får pengarna, säger han och fortsätter:

– Designpengarna är de mest attraktiva pengarna inom högskolevärlden så det är mycket glädjande att Högskolan Kristianstad fått dem i konkurrens med resten av landet.

Enligt Bengt Lörstad får högskolan 199 000 kronor per utbildningsplats och år. Totalt får de finansiering för 15 platser. De resterande 15 platserna kommer att finansieras på annat sätt. Högskolestyrelsen på Högskolan Kristianstad kommer att fatta det definitiva beslutet om utbildningen skall starta. Beslutet kan väntas i februari. Högskolestyrelsens ordförande Bengt E Y Svensson ser i och med designpengarna positivt på möjligheterna att en gastronomisk utbildning kan starta under höstterminen 2004.

– Vi får göra den reservationen att vi måste titta igenom ekonomin än en gång. Men jag ser inget direkt hinder i vägen nu, säger han.

Jimmy Vulovic

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons