Annons
Nyheter

Hundliv eller människoliv?

Nyheter • Publicerad 17 december 2002

UNG BOK. Hur skulle det kännas att vara en hund istället för en människa? En vild hund, som fick springa omkring som den ville och som inte behövde lyda någon utan bara kunde följa sina instinkter.

Svaret finns i ungdomsboken Vild och vacker av engelsmannen Melvin Burgess i översättning av Einar Heckscher (Rabén & Sjögren, 2002). 17-åriga Sandra har bestämt sig för att leva livet medan hon är ung och snygg.

Annons

Till alla vuxnas förskräckelse struntar hon i skolan, lämnar sin trevlige pojkvän och slutar träffa de vanliga kompisarna. Så en dag händer något! Hon bråkar med ett fyllo, råkar slå ölen ur hans hand och förvandlas till en hund!

Förvandlingen märks först på perspektivet, Sandra ser allting nerifrån. Så blir hon medveten om lukter och den härliga känslan av att kunna hoppa högt och springa snabbt.

Till en början tänker hon som en människa. Hon längtar efter sin familj, men de kör iväg henne i tron att det är en galen byracka som tagit sig in i deras hem. I sorgen över detta tyr hon sig alltmer till andra hundar. Instinkterna blir starkare och Sandra tar ut svängarna i sitt nya liv. Det blir fräckt, fartigt och spännande.

Den något makabra handlingen väcker många frågor. Är friheten så viktig att ett hundliv är att föredra framför ett inrutat människoliv? Är detta ett uttryck för författarens bristande tro på samhället?

I England har han väckt en moralisk debatt där han anklagas för att ge ungdomarna dåliga förebilder i sina böcker. Å andra sidan kan man faktiskt läsa in budskapet att det gäller att ta vara på sina möjligheter om man inte vill leva ett liv där bara drifterna styr. Hur man än uppfattar författarens avsikter kan man inte undgå att fundera på hur det ska gå för Sandra till slut.

Yvonne Pålsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons