Annons
Nyheter

Ifö Sanitär undersöker cancerrisk

/H?met i början av veckan om att kaolinlera kan innehålla det cancerframkallande ämnet dioxin, har nu Ifö Sanitär vidtagit vissa åtgärder. Bland annat inväntar man statistik från Lund om testikelcancer är vanligare än normalt i Bromölla.
Nyheter • Publicerad 27 april 2001

Larmet om att kaolinlera kan innehålla dioxin slog ner som en bomb på Ifö Sanitär. Men ingen verkar riktigt tro att bomben kan brisera. Trots det tar företaget larmrapporten på stort allvar.

–Självklart, säger vd Johan Nilsson som igår förmiddag försökte få fram så mycket fakta som möjligt om dioxinmisstankarna.

Annons

Att leran, som används i hundratals ton på fabriken, skulle kunna vara farlig är inget företaget känt till tidigare. Man har tvärtom trott att den är helt ofarlig. Ifö Sanitär har använt kaolin i hundra år. Johan Nilsson tycker att man borde märkt om leran varit hälsovådlig. Men så innehåller inte kaolinlera dioxin naturligt. Kan det vara så att de senaste årens utsläpp påverkat leran? Eller att processerna vid exempelvis pappersbruk kan ge den effekten?

–Det kan det kanske vara, dessutom är leverantören så stor att de tar leran från flera håll. Kanske något ställe ger utslag, medan lera från andra fyndigheter inte gör det, funderar Johan Nilsson. I kontakterna med leverantören Imerys Minerals har Ifö Sanitär fått veta att de värden av dioxin som uppmätts har varit så låga att de knappt kunnat mätas.

–Vi ser ingen anledning till att misstro deras uppgifter, säger Johan Nilsson. Men för att vara på den säkra sidan ska lera från Bromöllafabriken skickas iväg på analys till ett oberoende laboratorium.

Dessutom har man kontaktat tumörregistret i Lund för att få svar på om Bromölla haft fler fall av testikelcancer än normalt.

–Jag har varit i kontakt med vårt personalregister för att se om det finns en hög andel av vissa cancerfall eller andra sjukdomar på företaget, men vi kan inte se några som helst samband i nuläget, säger Johan Nilsson. Ifö Sanitärs skyddsombud, Kjell Ingvarsson, ställer sig lika frågande som alla andra till dioxinuppgifterna.

–Självklart måste detta undersökas noggrant. Även om beredningen av leran sker i maskiner, så putsas ju sanitetsgodset och då yr torr lera i luften, säger han.

Vad som sker om leran i Bromölla verkligen skulle innehålla dioxin vill han inte sia om. Han tycker att det är viktigast att företaget verkligen tar uppgifterna på allvar. Och det gör man.

–Det gäller att utan fördröjning söka all information vi kan, säger Johan Nilsson.

Det beräknas ta några dagar innan Ifö Sanitär får besked på proverna, om företagets lera innehåller det farliga dioxinet eller inte.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons