Annons
Nyheter

Influensamiljard till landstingen

Regeringen avsätter en miljard kronor till landstingen för kostnader för den väntade pandemin.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2009
Folkhälsominister Maria Larsson höll en pressträff på Rosenbad under tisdagen och presenterade en satsning för att stödja landstingen inför vaccineringen mot svininfluensan. Bild: Claudio Bresciani Scanpix
Folkhälsominister Maria Larsson höll en pressträff på Rosenbad under tisdagen och presenterade en satsning för att stödja landstingen inför vaccineringen mot svininfluensan. Bild: Claudio Bresciani ScanpixFoto: 

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har beräknat att inköp av vaccinet kommer att kosta 1,2-1,3 miljarder kronor. Därutöver tillkommer kostnaden för att vaccinera alla i Sverige.

– Det är en extraordinär situation som kräver extraordinära insatser, konstaterade folkhälsominister Maria Larsson vid en presskonferens i dag om regeringens pandemistöd till landstingen.

Annons

– Samhället i stort tjänar på att så många som möjligt vaccinerar sig, sade Larsson.

Vissa särskilt utsatta grupper kommer dock att få förtur.– Det är de som riskerar att bli svårast sjuka som får vaccin först, sade ministern.Det handlar bland annat om personer med luftrörsbesvär, diabetes, hjärtbesvär och gravida kvinnor.En bedömning är att den totala kostnaden kan hamna på 2-2,5 miljarder kronor. Men trots att den statliga miljarden bara täcker kanske knappt hälften av kostnaden, så säger SKL:s ordförande Anders Knape (M) ändå:- Det är väldigt bra att regeringen tagit till sig våra argument och nu är beredd att vara med och finansiera.Knape påpekar att landstingen enligt svensk lag ansvarar för inköp av vaccin och vaccination.- Staten hade kunnat säga nej och menat att landstingen ska bära hela bördan själva.Hur stor är risken för att annan vårdverksamhet nu drabbas?- Naturligtvis så påverkar en pandemi resursutnyttjande och det hade givetvis varit bättre att inte ha en pandemi, säger Knape. Regelbundna presskonferenser kommer att hållas under hösten för att informera om smittoläget, uppgav Larsson.Det folkpartistiska landstingrådet i Stockholm, Birgitta Rydberg, glädjer sig över beskedet, men konstaterar att de statliga pengarna bara täcker kanske en femtedel eller en fjärdedel av de totala kostnaderna för vaccin och vaccination i hennes län."Även om vi nu inte får full ekonomisk ersättning för det uppdrag för vaccination som staten ålagt oss, så utgår jag från att alla landsting i Sverige kommer att följa rekommendationen från Sveriges Kommuner & Landsting om kostnadsfri vaccination", säger Rydberg i ett pressmeddelande.

(TT)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons