Annons
Nyheter

Insjuknade bussresenärer har inte blivit sämre

Tillståndet för det 20-tal bussresenärer från Kristianstadstrakten som misstänks ha blivit smittade av en lindrig form av legionärssjuka hade på skärtorsdagen åtminstone inte försämrats. Tvärt om finns rapporter om att flera av de sjuka nu är på bättringsvägen. Samtliga som insjuknat deltog i samma bussresa i Spanien och återvände nyligen till Sverige.
Nyheter • Publicerad 12 april 2001

–Ingen av dem är svårare sjuk. Det brukar någon ofta vara vid legionärssjuka, men det kan finnas alla grader och det här kan vara en lindrig variant av sjukdomen, säger smittskyddsläkare Rolf Alsterlund. Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet har ett 20-tal av 40 personer, som var på bussresa i Spanien förra veckan, insjuknat i hög feber och har dessutom luftvägsproblem i form av bland annat hosta. Resenärerna kom hem från resan tidigare i veckan och fick instruktioner om att vända sig till infektionskliniken på CSK. Samtliga personer som var med på resan hör hemma i Kristianstadstrakten.

–Några från den här resan blev dåliga och sökte sig till infektionskliniken. Ingen av dem var så allvarligt sjuk att det behövdes sjukhusvård, men vi har tagit blodprov för att se vad det kan vara för sjukdom, säger Rolf Alsterlund.

Annons

Han säger att det också kan röra sig om någon form av förgiftning eller någon annan virusinfektion. Legionärssjuka är synnerligen ovanlig i Sverige, men om det skulle visa sig vara det finns det ingen större anledning till oro, enligt Rolf Alsterlund.

–I och med att ingen är svårt sjuk och har behövt sjukvård ser vi inte allvarligt på det, men det är klart att en del har hög feber och känner sig väldigt sjuka. Han säger att sjukdomen inte är särskilt smittsam, utan att de personer som har insjuknat sannolikt har exponerats för samma smittkälla. Han säger till exempel att legionärssjukan inte smittar genom luften vid hosta.

Han säger att det finns en viss dödlighet vid sjukdomen. Liksom vid andra infektioner är det främst äldre och andra med nedsatt immunförsvar som kan drabbas allvarligare.

Legionärssjukan smittar framför allt genom vatten. Legionellabakterierna kan finnas i bubbelpooler, i dricksvatten och i andra vattenansamlingar samt i luftkonditioneringssystem.

–Bakterien kan föröka sig om temperaturen på vattnet inte är tillräckligt hög och bakterierna trivs speciellt i stillastående vattenansamlingar, säger Rolf Alsterlund.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons