Annons
Nyheter

Intensiv timmme i telefonluren

Nyheter • Publicerad 28 januari 2004

Glad är en Åhuskvinna, som snabbt steg av bilen när sambon stannade för rött vid trafikljuset på Västra Boulevarden (i höjd med Nya Boulevarden) i går morse. I hastigheten råkade hon tappa sin nyckelknippa, vilket en observant busschaufför såg och gjorde henne uppmärksam på.

– Bussföraren är värd ett stort tack, säger hon glatt.

Annons

Jourhavandetimmen blev för övrigt intensiv med mångahanda spörsmål. En man vid namn Fadil i Kristianstad tycker absolut att ekonomiska föreningen Regis ska få 200000 kronor för att klara årets verksamhet med kulturarbete i Kristianstad.

– Heléne Svensson ska inte ens tänka tanken att ge pengarna till ABK:s ekonomichef för att höja hans avgångsvederlag i stället, säger han ironiskt.

Torsten i Vä tycker att när Ung vänster kan arrangera en minnesstund över Förintelsens offer på torget i Kristianstad, så borde man göra det över kommunismens offer också. – Det ligger närmare i tid, men är väl inte lika populärt, konstaterar han.

Den äldre damen Marta i Kristianstad, som behöver hjälp med trädgårdsskötseln, får inget stöd av Kerstin.

– När man inte orkar med sitt hus längre får man flytta till en lägenhet, säger hon. Det gjorde jag och min man för några år sedan och då frigjorde vi oss från gräsklippning och allt annat som måste skötas med ett hus. Dessutom räcker ju inte samhällets pengar till och när det är svårt att få tid hos doktorn eller viss vård måste prioriteras bort, då kan man inte kräva trädgårdsskötsel.

Tre cementpelare och 14 meter nätstaket kördes ner på Fjälkingevägen 1 i Nosaby någon gång mellan klockan 10 och 13 i tisdags. En förbipasserande trafikant måste ha gjort det, men ingen stannade och erkände.

– Det är ganska omfattande skador och jag skulle gärna vilja komma i kontakt med föraren och eventuella vittnen till det som hände, säger Barbro Persson, som upptäckte förödelsen när hon kom ut och skulle ta in posten.

Barbro har telefon 044 - 21 65 65 och det går även bra att hör av sig till polisen.

Bättre vinterväghållning efterlyses av Roland, som dagligen cyklar från centrum ut till sitt arbete på slakteriet.

– Man får ju inte cykla på Västra Boulevarden, men cykelvägen genom Tivoliparken är både isig och spårig och efter järvägsbron blir det ännu värre.

Annons

John-Erik i Venestad, "kommunens vinterort", vill också skärpa tonen på tal om snöröjning.

– Nävlinge-Rickarum är till och med skolväg och ändå blir den inte plogad och grusad. Det kan gå dagar efter snöfallet. Det duger inte!

Posten ska vara utdelad till klockan 13, det är målsättningen året runt. Det beskedet har en man i Kristianstad fått via Postens kundservice i Stockholm.

– Och det måste gälla för Knislinge också, säger han med anledning av gårdagens insändare om postutdelningen i Knislinge.

– Jag hade aldrig tolererat att få posten först sent på eftermiddagen och det ska inte Bertil i Knislinge heller göra.

Frans i Kristianstad tycker att Försäkringskassan Skåne är motsägelsefull i sitt besked om samtalskostnaden. – Det är ju dyrare att ringa till 0771-numret, jämfört med ett vanligt lokalsamtal. Och dessutom vill jag ringa till mitt lokalkontor i Kristianstad och då borde det bara kosta för ett vanligt lokalsamtal, säger han. Att ringa Försäkringskassan kostar 7,5 öre per samtal mer (oavsett längden) jämfört med ett vanligt lokalsamtal. Öppningsavgiften är 45 öre för vanligt lokalsamtal och 52,5 öre för 0771-nummer.

Biogasen är inte bra för miljön? – Nej, kommunen skulle aldrig ha gjort den satsningen, säger en Kristianstadsbo och syftar på transporterna som blir och som både är ett miljöproblem och ett trafikproblem. Då är fjärrvärmen bättre, anser han.

Han uppmanar politikerna att se till helheten om nu Biogasanläggningen i Karpalund måste byggas ut.

– Odla salix på hela soptippen i Härlöv och se till att det går att elda med den i Kristianstad!

En grå katt har försvunnit från Viby och Inga Olsson i Hässleholm ringer och berättar att hon har hittat en. – Om det är just den katten vet jag inte, men jag kan inte ta hand om den längre, berättar hon. Inga finns på telefon 0451-825 02.

Karin Hallengren

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons