Annons
Nyheter

Janet Frame har avlidit

Nyheter • Publicerad 29 januari 2004

LITTERATUR. Den nyzeeländska författarinnan Janet Frame har avlidit, 79 år gammal, efter att ha drabbats av akut leukemi.

Frame debuterade med romanen Owls do cry 1957 och har bland annat skrivit elva romaner, en diktsamling samt en uppmärksammad självbiografisk trilogi.

Annons

Flera av hennes titlar finns i dag i svensk översättning, bland annat de självbiografiska verken Till landet är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från Spegelstaden.

Det var också ett av dessa, En ängel vid mitt bord, som senare blev biofilm av Jane Campion. Senaste till svenska översatta verk av Janet Frame är hennes tidiga novellsamling Lagunen och andra berättelser, som kom 2002.

Janet Frame räknas som ett av de största nyzeeländska författarnamnen och har under många år också varit med i spekulationerna kring nobelriset i litteratur. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons