Annons
Nyheter

Jenny Beltran JO-anmäler åklagaren

Tito Beltrans hustru Jenny Beltran JO-anmäler kammaråklagaren Anna Håkansson för bristande objektivitet i våldtäktsmålet som åklagaren drivit mot Tito Beltran.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2008
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

I anmälan som lämnades in till Justitieombudsmannen på onsdagen skriver Jenny Beltran att åklagaren brustit i objektivitet bland annat genom att inte också ta upp förhållanden i ärendet som skulle tala till förmån för Tito Beltran. Något som en åklagare har skyldighet att göra enligt rättegångsbalken.

Jenny Beltrans bevisning bygger bland annat på anteckningar från åklagaren som hon har hittat i den så kallade "slasken". Det är material från polisutredningen som inte tagits med i förundersökningen eftersom åklagaren inte ansett att det varit relevant i sammanhanget. Detta material måste ändå finnas tillgängligt för den som vill titta på det. I "slasken" har Jenny Beltran hittat formuleringar i Anna Håkanssons minnesanteckningar som hon anser tyder på åklagarens bristande objektivitet. Jenny Beltran ger som exempel en minnesanteckning från den 7 november där åklagaren har skrivit: "Enligt min mening anser jag att bevisningen är god och att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal nästan oavsett vad Beltran kommer att säga". Detta var innan Tito Beltran hade förhörts angående den misstänkta våldtäkten.

Tito Beltran fälldes i februari i Ystads tingsrätt och dömdes till två års fängelse för en våldtäkt som ska ha begåtts 1999. Rättegången blev mycket uppmärksammad. Domen är överklagad till hovrätten.

Carl Johan Engvall
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons