Annons
Nyheter

Jourhavande reporter

Nyheter • Publicerad 4 april 2001

Hur kan man må bra och med gott samvete ändå vistas på samma skola, där man stulit en annan elevs jacka. Det säger en arg och besviken mamma, som i går ringde till jourhavandespalten.

Mitt barn går på Göingeskolan i Broby. Det är inte första utan andra gången mitt barn blir utsatt för stöld på skolan.

Annons

Varför kan man inte få ha sina tillhörigheter med fred. Den här gången var det en märkesjacka–en Blend-jacka som mitt barn blev av med.

Lämna tillbaka den. Häng den där du tog den så vi kan glömma dert här, säger mamman med adress till den som "tog hand om" jackan.

Även som förälder har man rätt bra koll på vad ens barn har och icke har. Upptäcker man något som inte hör hemma i deras gardrob, tycker jag man ska ingripa.

Sätt ut en skylt i affären: att man endast får pengerna tillbaka om man begär öppet köp och varan är plomberad. Det reflektionen gör en dam apropå Skivhusets svar i gårdagens tidning.

Sedan tycker samma dam att det inte bara är bilisterna som ska lastas för olyckor där cyklister och gående är inblandande.

Sedan den nya lagen kom är det många som går rakt ut utan att titta sig för. Har man ingen självbevarelsedrift eller tror man bilarnas stoppsträcka är "noll".

Förstärk och måla 30-skylt också i gatan. Dert säger Olle med anledening av att 30 kilometer är högsta tillåtna hastighet utanför flera skolor.

Jag har inte "åkt dit" men det är så lätt att missa skyltarna och köra för fort.

Vid Centralskolan är skylten på vänster sida när man kör Götgatan från centrum, skymd av en parkering förbjudenskylt som är vänd mot andra hållet. Dessutom är det i en korsning men många andra skyltar som bilisten ska vara uppmärksam på.

På gatan måste bilisten titta och upptäcker då markeringen. Någon kommer kanske påstå att då syns det inte om det är snö, men under snö syns inte heller spärrlinjer eller några andra markeringar.

Annons

Ett stort tack säger en mormor till Mirjam Lüddeckens och klass 3-5C på Kulltorpsskolan.

De uppförde en fantastiskt föreställning av Jesus Christ Superstar, påpekar hon.

Om alla sköter sig på rätt sätt behövs inga bevakningskamror vid återvinningsstationerna. Det säger Jan Appelqvist på KRAB med anledning av inlägget i fredagens jourhavandespalt.

Enligt inlägget skulle problemet med nedskräpningen vid stationerna vid till exempel Willys och Maxi bero på att KRAB inte tömde behållarna tillräkcligt ofta.

Vår målsättning är att tömma dem så ofta det behövs, och vi anpassar tömningsintervallen efter fyllnadsgrad så långt detta är möjligt. Ökas användningen så töms de med andra ord oftare, säger Jan Appelqvist.

Det stora och mera allvarliga nedskäpningsproblemet utgörs av av sopor, och inte av förpackningar och tidningar, som ställs eller kastas vid återvinningsstationerna. Matavfall, möbler, kylskåp cyklar och allt annat avfall som definitivt inte hör hemma här.

Det riktigt allvariga är att det också ställs bilbatterier med syra, kemikalier, lösningsmedel och mediciner på marken vid behållarna. Det är oansvarigt och tänk vad som kan hända om något barn kommer åt detta.

Av insändaren framgår också at sopsorteringen skulle vara meningslös när det sorterade materilatert ändå senare kastas i samma hög. Det dementerer jan Appelqvist på det bestämdaste.

Själklart kastas inte det utsorterade materialet i samma hög. Istället behandlas det och återvinns, för att spara på naturresuraserna och minska avfallet som läggs på soptipp.

Då det gäller källsorteringen i hyreshus så har sådan redan införts i många flerbostadsområden i kommunen. Källsorteringen införs succesivt, i område för område, vilket är em förklaring till att boende i alla hyreshus ännu ej börjat källsortera.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons