Korv på nytt sätt
Det gäller att handla och laga julmat med förstånd. Julbordets läckerheter är inte speciellt lockande när de dyker upp i mellandagarna. Leverpastej, exempelvis, kan arbetas smidig med madeira och användas som fyllning i köttfärsjärpar eller lövbiff. Rester av julkorv senapspaneras och steks i medelvarm panna. Servera korven med örtkryddat potatismos och lite fint strimlad röd lök. 4 personer
400 g kokt julkorv
1 ägg
1 1/2 msk senap
1 dl ströbröd
smör eller margarin till stekning
Till örtmoset:
10-12 potatisar
1 1/2 dl mjölk
1 kruka timjan eller mejram
1 msk finhackad gräslök
salt och vitpeppar
1. Skala och dela potatisarna i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Värm mjölken.
2. Slå av vattnet och mosa potatisen, elvisp är utmärkt hjälpmedel. Vispa i den varma mjölken. Hacka örterna fint och blanda dem i potatismoset. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Ta bort plasten från korven och skär den i 3 centimeter tjocka skivor. Ta inte med kantbitarna som är svåra att panera.
4. Vispa samman ägg och senap. Vänd korvbitarna först i ägg- och senapsblandningen, sedan i ströbröd. Stek de panerade korvarna i medelvarm panna. Serveras med fint strimlad röd lök och grönsaker. Extra senap är gott till. (TT Spektra)
Fler recept på sidan 6