Annons
Nyheter

Kristianstad planerar fortfarande Martinson

Nyheter • Publicerad 8 januari 2004

– Ett pampigare författarjubileum var det länge sedan vi såg i Sverige, säger Bertil Palmqvist, Olofströmsboende ordförande i Harry Martinsonsällskapet.

Han är nöjd över alla de aktiviteter som under året kommer att äga rum i landet med anledning av att det är 100 år sedan Harry Martinson föddes. Om detta kan ni läsa mer i artikeln intill. Även i Palmqvists egen ort – Olofström – händer det en del, liksom i hans län, Blekinge. I Olofström blir det, bland annat, Harry Martison-helg i maj och konstutställning på Längan. I Karlskrona blir det teater och utställning. Men i nordöstra Skåne, en viktig trakt för Harry Martinson, vad händer här?

Annons

– Det har varit trögt att få i gång något i nordöstra Skåne, säger Bertil Palmqvist. Det har varit några möten, och det är synd att det inte blivit någon ordentligt fart på aktiviteterna. Och vem som skall bära hundhuvudet vet jag inte.

Det finns dock flera idéer att uppmärksamma Martinson, varav en del är bokat. Klart är att musikföreställningen "Språket är hav, det är skepp" kommer till Arkelstorp 5 maj och att en kortversion av "Aniara" besöker samma ort under hösten.

Anna Persson, programansvarig på Kristianstads stadsbibliotek, meddelar att hon just nu arbetar på att få ihop ett symposion i vår om Harry Martinson, som en fortsättning på den lokala författarserie som redan har innehållet Gustaf Hellström, Hjalmar Söderberg, Birgitta Trotzig, Fredrik Böök och Fredrika Bremer.

Planer finns även på att ordna ett program om Martinson till september månads bokfestival.

– Vi frågade Lill Lindfors, som har sjungit in tonsatta dikter av Harry Martinson, men hon skulle på ridläger och kunde inte. Nu hoppas vi att Lena Endre vill komma, säger kulturförvaltningens Carin Borg och tillägger att ytterligare program kommer att ordnas.

Sune Johannesson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons